BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 8 Český basketbal: ženy

V éře bývalého Československa patřily naše ženské výběry do špičky Evropy i světa a dělat výčet jejich medailí by bylo zdlouhavé. Pravidelně se umísťovaly do třetího místa na mistrovství Evropy (ME) a přivážely cenné kovy i z mistrovství světa (MS).  Měly určitou historickou smůlu, že v této době naprosto dominovalo družstvo Sovětského svazu, pro které jiné, než první místo znamenalo naprostý neúspěch a výhra nad soupeřem byla u nich stavěna do vlastenecké a politicko-ideologické roviny.

Po rozdělení státu se Česko opět vrátilo na vrchol v sepětí se silným kádrem týmu Žabovřesky Brno, který do reprezentace dodával kostru národního týmu (NT). Ten pak získal na ME stříbro (2003) a dokonce zlato (2005) po dramatické koncovce v utkání s Ruskami. Vrcholem pak byla nádherná jízda na MS v roce 2010 pořádaného na domácí půdě, kdy při cestě za úspěchem musely porazit rankingově silnější týmy.

Otázka č.1 Jaké bylo umístění našich žen na tomto MS, s kým až nakonec prohrály a která hráčka byla vyhlášená MVP celého MS?

Otázka č.2 Jak zmíněno, kostru NT v první dekádě našeho století tvořily hráčky Žabovřesek, které v té době kralovaly v naší 1. lize žen (256 utkání v řadě bez porážky) a slavily i úspěch v Eurolize. Vyjmenuj tři nejlepší hráčky, které začínaly s basketem nedaleko od nás (Bruntál, Šumperk a Žďár nad Sázavou) a jejich přezdívky byly Machule, Véča a Evža.

Otázka č.3 Pomyslné žezlo po dynastii Žabin Brno převzal v týmovém basketbalu celek USK Praha. Dominují české lize a rovněž dokázaly vyhrát i Euroligu. Desátým titulem v řadě v minulé sezóně 2019/20 USK vyrovnal i celkový rekord Žabovřesek v počtu titulů mistra ligy a jeho hráčka, Američanka Brionna Jones, v jeho dresu utvořila aktuální rekord ligy v počtu dosažených bodů v utkání. Kolik titulů mistra ligy USK celkově získal a kolik bodů B. Jones v rekordním zápase dala?