BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 7 Český basketbal: muži

Můžeme být hrdí na skutečnost, že bývalé Československo je jednou z 8 zakládajících zemí světové organizace FIBA z roku 1932 v Ženevě ve Švýcarsku.

Ať už šlo o Československo, nebo po rozdělení státu o Česko, dařilo se dosáhnout úspěchy ve stále sílící mezinárodní konkurenci i vydobýt si své místo na slunci a prosadit se doma jako „třetí“ týmový sport po dominantních fotbale a hokeji. Ženy mají na svém kontě úspěchů mnohem více jako národní tým (NT) i na klubové scéně, avšak mužský basketbal se díky své reprezentaci připomenul mimořádným úspěchem na Mistrovství světa (MS) v Číně r.2019. Několik hráčům se také dostalo až do NBA.

Otázka č.1 NT mužů Československa za minulé éry patřil dlouho k nejlepším v Evropě. Zatímco na MS naši nikdy medaili nezískali, na Mistrovství Evropy (ME) se jim to podařilo 12 x, přičemž jednou dosáhli až na zlato. Ve kterém roce a kde to bylo a jak se nazývá český film, který tuto etapu naší reprezentace popisuje?

Otázka č.2 Naše zatím poslední, nyní už dost letitá medaile z ME byla velmi překvapivá. Týmu se před turnajem fakticky nedávaly šance. Byl složený převážně z veteránů nad 30 let, který ve skoro stejném složení dva roky před tím na ME ve Francii neuspěl a skončil až 10. z 12 účastníků. Tým však popřel veškeré prognózy a výborným týmovým výkonem šel krok za krokem vstříc mimořádnému úspěchu. Na kolikátém místě naši tehdy skončili a kdy a kde se toto ME konalo?

Otázka č.3 Zatím čtyřem hráčům České republiky se podařilo uskutečnit sen dostat se až do nejlepší světové soutěže, NBA. Dopiš jejich jména ke čtyřem rozmezím rokům, kdy v NBA působili, či působí.

1995-1998 …………………………………………                 2002-2006               …………………………………………

2011-2014 …………………………………………                 2016 –                           …………………………………………