BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 9: Dukla Olomouc

Za minulého režimu v Čechách existovala v basketbale tři centra sportovní přípravy s přímou státní podporou. V Praze to byli „vysokoškoláci“, VŠ Praha, v Pardubicích „policajti“ v Rudé hvězdě a v Olomouci „vojáci“ v Dukle.

Kluci z „Výšek“ samozřejmě hlavně trénovali, i když byli také studenty (někteří), podobně hráči v Pardubkách neřídili dopravu a nevyšetřovali nehody. V Olmiku sice museli záklaďáci nosit mundúr, zbraň však měl sotva kdo v ruce. Denně byli na hale a trénovali. Tento systém umožňoval vybraným mladým mužům po střední škole pokračovat v tréninku a zlepšovat výkonnost, jinak by skončili přímo na vojně, či museli nastoupit do zaměstnání a vrcholový sport odepsat.

Dukla byla převelena do Olomouce v roce 1961 a hned další rok zde začala hrát první basketbalovou ligu mužů (1.LM). Postupně se vypracovala na tým širší výkonnostní špičky. Zvláště v desetiletí 1970-80 se jí dařilo pravidelně dosahovat vysoká umístění. Svou existenci ukončila v r.1994, rok po sestupu do 2. ligy. V Dukle působilo mnoho reprezentantů Československa. Z jejího segmentu mládeže se následně osamostatnilo současné Basketbalové centrum, nyní působící v SK UP Olomouc.

Otázka č.1 Na které sportovní hale Dukla po celou svou existenci hrála a trénovala? Kterou hospodu „naproti“ všichni trenéři všem hráčům v zájmu správné životosprávy zakazovali?

Otázka č.2 Kterých nejvyšší umístění Dukla v 1. LM dosáhla, ve kterém roce to bylo a kdo byl v té době jejím hlavním trenérem?

Otázka č.3 Mezi plejádou reprezentantů v dresu Dukly působil i hráč kmenově hrající za Zbrojovku Brno. Jeho příběh v Dukle byl speciální tím, že nedlouho před svým odchodem do civilu pomohl vynikajícím výkonem v přímém souboji o titul mistra republiky porazit právě „svou“ Zbrojovku, kam se pak opět vrátil (a získal s ní další 3 tituly mistra 1.LM). Jak se tento hráč jmenuje a které týmy potom jako trenér úspěšně vedl?