BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 6: NBA, nejlepší hráči

Nejlepší hráči? Neměřitelné, nesrovnatelné. Fanoušci fotbalu se přou, zda na by na vrcholu měl stát Pelé, Messi, či Ronaldo, přičemž každá generace má svého favorita. Stejně tak v basketbale není Michael Jordan (MJ) ten jediný a nutně největší.

Lze dávat na misky vah veškeré statistiky, počty MVP a titulů. Na konci těchto debat však vždy bude osobní výběr, generační zkušenost a také „příběh“. Vynecháme-li rané legendy před 2. SV a zůstaneme pouze v NBA, nelze vynechat hned první opravdovou superstar, George Mikana, a to nejen kvůli jeho dominanci při působení v první dynastii Lakers, ale ještě více kvůli jeho vlivu na vývoj basketbalu. Znáte jiného hráče, kvůli kterému se musela 3x měnit pravidla NBA? Skvělých hráčů a pozdějších legend je mnoho, záleží na optice, kterou se na ně člověk dívá. Pojďme se na některé z nich podívat trochu jinak.

Otázka č.1 Největší počet dosažených bodů hráčem za kariéru je, zdá se, nepřekonatelný. Kolik je to celkem bodů, jaké je původní jméno hráče, který tento rekord drží, a jak se nazývá jeho „trademark“, hod bokem přes hlavu?

Otázka č.2 Ještě jako student University of North Carolina MJ předvedl své umění na Olympijských hrách (OH) a získal s týmem USA svou první zlatou medaili. Které OH to byly a koho USA ve finále porazily? Dokončil MJ vysokou školu, nebo ne? Bonus – kterou značku bot nosil před tím, než se stal tváří firmy Nike?

Otázka č.3 Mladého MJ před vstupem do NBA novináři připodobňovali k tehdejší superhvězdě přezdívané „Doktor“, či jen Dr.J, a odhadovali, zda bude stejně „operovat“ na hřišti jako on. Tento hráč se stal průkopníkem letecké ekvilibristiky s míčem. Jeho „massive dunk“ přes Billa Waltona, či „Rock the baby“ přes Magica Johnsona se staly ikonami NBA. O koho se jedná? Kolikrát vyhrál titul, kolikrát MVP a kolik bodů v kariéře dosáhl? Bonus – letos oslavil kulaté narozeniny. Kolikáté?