BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 5 NBA: nejlepší týmy a dynastie

Basketbal a jeho soutěže jsou územně řízené různými organizacemi. Největší, nejvlivnější a nejbohatší jsou celosvětová Mezinárodní basketbalová federace (International Basketball Federation),

akronym FIBA z původního francouzského názvu, a kvalitou hráčů prestižnější NBA, Národní basketbalová asociace (National Basketball Association) v Severní Americe.

Od svého založení v roce 1946 procházela NBA vývojem. I když se týmy stěhovaly, měnil se jejich počet a názvy, na konci sezóny její soutěž vždy končila závěrečnými vyřazovacími zápasy o titul v NBA Playoffs.

Otázka č.1 Dvě organizace, resp. týmy se počtem výher a finálových účastí naprosto vymykají. Z dosavadních 74 titulů si jich přivlastnily 34 a samy mezi sebou se utkaly 12x ve Finále. Které to jsou, kolik titulů získaly a kolikrát se jim to podařilo v řadě za sebou?

Otázka č.2 Počet titulů šampiónů a účastí ve Finále je ultimátní indikátor kvality dané organizace v NBA. Přesto však existuje nejméně ještě jeden ukazatel kvality, úspěšnost vyjádřená poměrem proher a výher v sezóně. Ten je vždy nižší než 1,0. Týmy s úspěšností 0,667 se považují za velmi kvalitní a fakticky je nemine účast v play-off. Který tým drží rekord, s kolika výhrami a porážkami, a který tým je hned za ním na 2. místě?

Otázka č.3 Tři tituly NBA v řadě, tzv. „three-peat“, je mimořádná ukázka síly, kterou daný tým musí dlouhodobě prokazovat v konkurenci všech týmů, obou konferencí a všech 82 utkání v dlouhodobé části a dalších 4 kol v Playoffs. Které jediné 3 organizace dosáhly na „three-peat“ a ve kterých letech?