BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 4: Názvy, role a pozice hráčů

„Hele, budeš na křídle, jo?“, „Zalez dolů na pětku.“, „Budeš to shazovat dolů z posta.“ Běžná baskecová hantýrka. Tak kdo kde hraje a co má hrát?

V první řadě ať každý hraje kdekoliv a cokoliv, protože zabetonovat, přikovat někoho na jedno místo, odkud by měl hrát, je nesmysl, u mladých hráčů naprosto. Centimetry se dají nahradit výskokem, síla šikovností, velké tělo rychlostí a obratností a navíc, kdo vám zaručí, že malý hráč zůstane navždy malý a že nyní vysoký pořízek bude pořád růst a moct hrát „centra“. Přesto je však třeba dodržovat pořádek. Na silnici a na křižovatce, aby se auta nesrážela, na hřišti, aby si hráči „nelezli pod nohy“, nepřekáželi si, anebo nedělali marnou práci, která patřila jinému spoluhráči.

Názvy hráčských pozic a jejich role je historická. Asi už neuslyšíme nazývat hráče „podkošák“, ale jeho roli to charakterizuje jasně. Občas uslyšíme o někom, že je „šutýrek“, česky „střeleček“, hráč s dobrou muškou. Spíše však už budeme všeobecně používat současné a modernější označení hráčů pod čísly 1-5 včetně jejich slovního pojmenování.

Otázka č.1 Dokážeš napsat anglické názvy pěti hráčských pozic – PG, SG, SF, PF a C, jak je najdeš v Tabulce dole?

Otázka č.2 Dokážeš napsat český ekvivalent anglických názvů těchto pěti hráčských pozic?

Otázka č.3 Dokážeš ke každé hráčské pozici přiřadit jméno (aspoň) jednoho známého hráče od nás, či ze zahraničí? Je někdo z těch hráčů známý natolik, že je to například „typická jednička“, nebo „klasická pětka“ a podobně?