BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 10: BCM Olomouc

Po krachu basketbalu v Dukle Olomouc se její trenéři mládeže v roce 1994 rozhodli založit nový subjekt, občanské sdružení Basketbalové centrum mládeže Olomouc (BCM), čímž stávající týmy mohly bez přerušení s ekonomickým zajištěním pokračovat v činnosti.

Současné BCM je nyní jedním z oddílů zastřešujícího Sportovního klubu Univerzity Palackého (SKUP) Olomouc.

K úspěchům BCM patří především skutečnost, že každý rok po celou dobu své existence přivádí do soutěží nový ročníkový tým chlapců. Od první přecházející kategorie, „legendárního“ týmu r. 1977,-78, který s kapitánem Ondrou Ležatkou získal 2. místo ve Final 4 staršího dorostu a z něhož se rekrutovali tři budoucí reprezentanti národního týmu mužů (NT) České republiky (ČR), až po současný nový tým r. 2011,-12.

Vedle toho se BCM daří vychovávat kvalitní hráče. Desítky z nich přešli do týmů 1.NBL a byli členy mládežnických reprezentačních výběrů U16-U20. Některým se podařilo hrát v NT ČR a dojít až na mistrovství Evropy (ME), či mistrovství světa (MS). Možná se to díky tvrdé práci a úsilí podaří i někomu dalšímu z vás. Všichni ti kluci začínali stejně jako vy.

Otázka č.1 Na webu BCM jdou fotografie se jmény ligových hráčů, kteří v BCM působili. Kteří z nich byli členy NT ČR na oficiální akci FIBA v kategorii dospělých, tj. hráli mezistátní utkání kvalifikace ME/MS, či přímo byli na této akci?

Otázka č.2 Na začátku své kariéry před odchodem do klubů vyšších soutěží v BCM trénovali a hráli dva budoucí dlouholetí kapitáni NT ČR. Pocházeli z klubů v okolí Olomouce a jméno si udělali v Brně a následně v Nymburku, resp. v Opavě a pak v Nymburku. Jak se jmenují celými jmény a jakou měli (mají) přezdívku?

Otázka č.3 Přípravky na základních školách (ZŠ) a jejich pravidelná činnost jsou vedle trénování a soutěžní činnosti základním stavebním kamenem BCM. Na kterých ZŠ v Olomouci provozuje BCM své přípravky pro chlapce 1. a 2. tříd?