Putování U13A do Jeseníku

V naší kategorii již tradiční výlet do Jeseníku jsme letos absolvovali vlakem.

Sobota 16. 12. 2023

Olomouc hl. nádraží – nastupovat! V 11ti hráčích. Virózy a kašlíky nekosí jen mladší kategorie.

Mohelnice-Červenka – zatím všichni, pokoušíme trpělivost osazenstva okolních kupé.

„Opičí dráha jde hrát i ve vlaku?“

Zábřeh – výluka. Vylodění, úprk na autobus, dveře se zavírají. Jen co dosedne poslední pasažér, řidič kvapí přes Rovensko směr Hanušovice.

„Trenére a kde přesně se natáčela ta Díra u Hanušovic?“

Hanušovice – přestupní stanice. Přestoupeno komplet. Slezským Semmeringem, vstříc dobrodružství po stopách Aloise Nebela…

„V tom hrál taky Krobot, ne?“

Přes nejvýše položenou rychlíkovou železniční stanici v Česku na Ramzové, s výhledem na bájný jesenický vrchol Šerák, týmem zdolaný v létě, nám dobře známou Lipovou–Lázni až do cílové stanice Jeseník.

 

Přivítá nás krásné prostředí nové sportovní haly v Jeseníku. V posledních letech se zde úspěšně daří reinkarnovat mládežnický basketbal. Pod taktovou pana Potočka a jeho kolegů trenérů postupně navyšují členskou základnu a starají se přímo v Jeseníku i okolních obcích o popularizaci sportu pod bezednými koši. A podle početné návštěvy v hale na basketbalová utkání, se jim to daří víc než dobře. Po utkání nejmladších minižáků, nastupují starší mini U13. Družstvo Jeseníku složené z kluků a holek je technicky rozličné, avšak fyzicky vyspělé. Proto nemůžeme v obou utkáních nic podcenit.

Úvod prvního utkání úplně nechytneme. Soupeř nám utíká v protiútocích a my se né a né pořádně rozběhnout. Že by nám aklimatizace na místní horský vzduch dělala problém nebo se nám spíše nechce…? V závěru první čtvrtiny se nám podaří přeřadit. Zrychlíme hru směrem dopředu a nese nám to ovoce v podobě kýžených jednoduchých bodů v rychlém protiútoku. Do poločasu navyšujeme skóre, sudá pětka má možnost na rozdíl od té liché jednoho střídání, a i proto kvapí na hřišti tam i zpět o něco rychleji. V druhém poločase pokračujeme v dobré obraně a vítězíme vyšším bodovým rozdílem.

Druhý zápas již chytneme od začátku. Tentokrát se o něco lépe prezentuje lichá pětka, která dobře pohybuje míčem a vytváří si jednoduché pozice k zakončení. Dobrý je taktéž tlak na útočném doskoku, čímž se nám daří eliminovat protiútok soupeře. V obraně šlapeme až do závěrečného hvizdu. I druhé utkání vyhráváme.

BK Jeseník – BCM Olomouc „A“ 24:78 (8:29, 16:46, 22:65)
BK Jeseník – BCM Olomouc „A“ 25:85 (4:20, 6:41, 13:61)

I přes dvě vyšší výhry máme na čem pracovat. Mohli bychom se více dělit o míč a přidat ještě více kolektivní pojetí. Na obranném doskoku odpovědněji brát na záda a hlavně zlepšit komunikaci v obraně. Pochválit zasloužíme zejména za to, že jsme i v 11ti lidech vydrželi běhat dopředu i zpět do obrany a hrát náš rychlý tempo basket. Kluci si mákli, dobře, takto dál! Pochválit zaslouží také družstvo Jeseníku, které to ani v jednom utkání nezabalilo a dalo nám svou fyzickou hrou zabrat. Vypíchnout zaslouží hráč domácích s č. 16, M. Hapal, který nám zejména ve hře 1v1 dobrým prvním krokem směrem ke koši, činil nemalé problémy. Zároveň byl schopný rychle posunout míč dopředu na volné spoluhráče a obecně zrychlit hru domácích.

Poděkování klubu BK Jeseník za vstřícnost s výměnou pořadatelství kvůli naší víkendové indispozici sportovní haly UP i dřívějším startem utkání. Také našim fanouškům rodičům, kteří dorazili za podporu.

A po zápasech rychle zase na vlak…

Tentokrát už bez přestupu, zvládáme v poklidu. Kluci oslavují „couvačku“ v Zábřehu, skopičiny ve vlaku, kontrolují statistiky na Swishi… Ve večerních hodinách odevzdat na nádraží a dom. Za mě povedený výlet. Zároveň děkovačka i klukům chovali se slušně a dobře reprezentovali tým i klub.

A to „rozbité“ okno nám snad ČD za ty peripetie na cestě s výlukou, odpustí… 😊 KS.