U14: „On this day“, ABC, a k tomu „if only“

Na kanálu ČT Sport chodí jako výplň relace „On this day“, tedy „Tohoto dne“ se stalo něco významného ve sportu. Např., že 26.9.2021 Lewis Hamilton vyhrál 100. VC F1, historický milník v automobilovém sportu. Sobota 25.9.2021 je historický milník pro tým U14r.2008, po letech i pro BCM jako klub. Jakkoliv malý a nelze ho přeceňovat,

přesto však důležitý. Po dlouhé době a určitě prvně, co vím, za mého obnoveného působení v BCM, ať neupírám kredit jinému týmu, některý tým v ostrém ligovém utkání porazil jednu, či druhou Ostravu, tedy NH, či Snakes. Turnaje jsou příprava, výsledky na nich je nutno hodnotit podle toho, ne se na ně upínat. Podobně přípravná utkání nejsou nic než aktuální test výkonnosti před opravdovými utkáními o body. A o ty tentokrát šlo.

G1, SK UP-BCM Olomouc : Snakes Ostrava      88 : 73  (15:20, 28:9, 27:27, 18:17)

Body: Pazdera 44-TH 21/12, Broda Jan 12-4/2, Broda Jakub 10-7/2, Paluda 7-4_2 (1×3), Mlčoch 4-2/2, Nevrlý, Přindiš 4-2/0, Sikora 4-4/3, Keder, Neduchal, Stašek a Trefil 0.

TH 46/23 = 50 %                   F- 17               Trojky: 1

G2, SK UP-BCM Olomouc : Snakes Orlová        128 : 16  (41:0, 47:4, 23:8, 17:4)

Body: Mlčoch 23-8/3, Broda Jk 23-3/1, Nevrlý 16-6/2, Paluda 14-3/2, Stašek 10-2/0, Přindiš 10, Neduchal a Sikora 9-2/1, Daneček 6, Ilavský 4, Husička 2. TH 26/10 = 38 %                   F- 11               Trojky: 0

Proto i další odkaz v nadpisu má své opodstatnění. Shodou okolností opět ČT Sport ve spolupráci s ČBF před let držela charitativní projekt, „All Baskets Count“, „Každý koš se počítá“, kdy každý vstřelený koš v tehdy ještě Mattonce byl zpoplatněn nějakou částkou, ta se pak za období slavnostně předala postiženému dítěti. Stejně tak v U14 jde o každý jeden koš, který k bodově a hlavně výkonnostně dominantním Honzovi a Metymu přidá „šedá zóna“ mladších 08, aby se rozprostřela distribuce výkonu a, zejména a zásadně, se rozptýlila pozornost obrany soupeřů. Není třeba moc inteligence, aby všichni soupeři pochopili, koho je třeba u nás bránit, zdvojovat, střídat na něm obránce apod. To je legitimní, jakkoliv pro naše hráče nepříjemné. O to více a jednoznačně pro budoucí vývoj týmu stoupá nutnost dostat do hry a zapojit pro nějaký příspěvek VŠECHNY hráče, třebas pro jediný koš, skákající míč na zemi, boxout odstavení při střele soupeře, a k tomu pak i ty body, protože pět skórerů po 10-15 b. je těžší bránit, než jednoho až dva s 30 a více.

Basketbalově, druhé utkání proti Orlové bylo důležité pro odmazání jednoho termínu ŽL a zkušenost hráčů s menší, či zatím žádnou účastí v ŽL. Víc nemá smysl psát, než že děkuji klukům z Orlové, že přijeli a odehráli zápas se ctí bez ohledu na rozdíl skóre. Sobotní střetnutí bylo pro nás zásadní, abychom si ověřili, kam a jak se posunuly dva souběžné soubory, které se jednou, dvakrát ročně potkávají, zatím vždy s vysokým rozdílem ve prospěch Snakes Ova. Podstatný příkop mezi nimi byl dosud v herní vyspělosti (dovednosti a kombinacích) a v kondici, síle a rychlosti především. Loňské Vánoce na turnaji v Plzni nás Hadi férově „umlátili“ a my připomínali mateřskou školku na vycházce.

Neměli jsme vyhrát, a tak začala i první kvarta. Propad ve skóre, ještě více respekt k soupeři až do 4:15. Jen JanBr se nějak efektivně snažil, ostatní dekl a hlavy dole. A pak cosi, co se těžko kvantifikuje. Vzpoura „bezejmenných“, kterým to přišlo už trapné, nebo to aspoň chtěli zkusit? A došlo na „every basket counts“. Niko, spolu s ním, a ještě více, Harry něco dali a šli si pro faul, Němej z Tršic konečně v těžkém utkání začal kousat a hrát účinněji, než je zvyklý z minibasketu. Rozdíl minus 5 byl snesitelný a čekalo se, co přijde s 2.Q.

Přišlo vzedmutí další vlny „no-names“ pod Metyho vedením. Naši borci zabrali v obraně, více si pomáhali na hranici obětavosti a Snakes se stáhli do bedny. Na to je jediný recept. Rychlý protiútok, nebo střela z dálky. Mety správně ze zdvojení ven na Dalibora, a ten po chvilkovém zaváhání a pokynu, „Stříkej!“, dává trojku (první v sezóně = 100,-Kč do týmové pokladny). Další útok to samé v bledě modrém, Mety ven na Marka, ten dlouhá dvojka „in“, a tuto pasáž završí střelou Mety vedle, ale správně si jde hned pro doskok a poprvé přetahuje skóre na naši stranu. Od té doby tým náskok přispěním „drobných“ od Sikyho, Mary a Palu navyšoval na poločasových +15.

Další dvě kvarty nejlépe charakterizuje jejich skóre, 27:27 a 18:17, tedy v reálu 0:0 a 1:0. Snakes to v žádném případě nazabalili. Tlačili přes zrychlení hry, lépe spolupracovali. Šli jsme po poločase až na +21, to byl z naší strany vrchol, na víc jsme neměli. Všemi také dost otřáslo těžké zranění Trefy, které se nevidívá často a moc s ním cítíme, aby byl co nejdříve v pořádku. Tím nám ovšem také vypadl hráč v základní rotaci…a sil ubývalo. 3.Q +13, 4.Q +11, hráči vyčerpaní a nebylo nám do smíchu. Zbytek zápasu spíše připomínal souboj dvou boxerů v 8. kole, kteří zaklinčovaní do sebe buší a vyměňují si rány na spodek, kdo vydrží stát na nohou a nepadne. Chlapci to ustáli a jsem na ně velmi hrdý. Záměrně vynechávám Honzův a Metyho podíl, to je jiný příběh. X-faktorem byli jednoznačně Hary a Kedy, kteří dodali šťávu a nepříjemnou fyzickou práci v momentech, kdy to nejvíce bylo potřeba. Poslední „if only“ z nadpisu, „kdyby tak“, či „kéž by“, je anglická větná konstrukce v přacích větách, a jde za týmem, který nemá právě na růžích ustláno. Kdyby tak, či kéž by někdy roč. 2008 už mohl začít trénovat společně a trenér s ním mohl dělat sportovní trénink než řešit a (ne)vidět veškeré věci, které tým zatím negativně ovlivňují.