Jednou si nahoře a jednou zase dole aneb U14 vs. Snakes Ostrava

Dvě družstva kvalitního soupeře ze Snakes Ostrava na nás čekaly v druhém hracím víkendu. První utkání s B týmem se neslo v naší režii, dařilo se nám agresivně bránit a ze získaných míčů postupně navyšovat náskok. První poločas se sice soupeř držel až nebezpečně na dostřel 10-15 bodů. O osudu utkání rozhodla 3. čtvrtina, kdy se nám podařilo soupeře udržet na 4 bodech.

V utkání se velice kvalitně předvedli mladíček Matyas Sikora společně s probudivším se veteránem Tomášem Flaksem (škoda trestných hodů!), kteří svoji černou prací v obraně velice napomohli k celkovému obrazu utkání. Výbornému výkonu Sikory sekundovali opět naše turbo myši Galko, Jakeš a Růžička. Vysokým bodovým přídělem se předvedl Pazdera, který proti B týmu nenašel váhově ani výškově odpovídajícího soupeře, který by ho zastavil.

A to bylo tehdy, když jsme odcházeli s úsměvy na rtech a hlavou jsme byli nahoře v ráji, ale to jsme ještě netušili, co se na nás chystá další den ve stejné tělocvičně proti A týmu Snakes…

Kdyby mělo nedělní utkání proti Snakes A cca 12 minut, mohli jsme odjet z Ostravy s hlavou nahoře, a říct si, že jsme byli soupeřem pro top družstvo Snakes Ostrava A. Vytvořili jsme minimum ztrát, soupeřova obrana se nám dařila často překonávat a nedostávali jsme sami sebe do těžkých pozic. Dokonce jsme stíhali i soupeřovi rychlé protiútoky včas zastavovat. Bohužel utkání mělo dalších 28 minut a po zbytek utkání byli Snakes ti, kteří vytvářeli akci a my pouze reakci. Snakes s širší rotací hráčů, týmovým disciplinovaným útokem, a hlavně kvalitní obranou, si jednoznačně krok za krokem došli pro jednostranné vítězství. Naopak naše až místy individuální hra s klapkami na očích, strach z kontaktu s protihráčem a komentování všeho možného kromě vlastního výkonu neslavili ani trošku úspěch…

Tvrdou hru, kterou rozhodčí tolerují v moravskoslezském kraji naprosto kvitujeme. Přece jenom je to výrazná změna z našich mírnějších středomoravských krajů, kde se často musí hrát v rukavičkách a naši hráči si na to lehce zvykají. Což bylo také příčinou psychického rozkladu našeho družstva ve třetí čtvrtině, když jsme nebyli schopni se vyrovnat s agresivní obranou soupeře, zvednout hlavu a s přehledem jednou přihrávkou přejít soupeřův obranný press. Ba naopak tato přihrávka končila nespočetněkrát v rukou soupeře a ten naše školácké chyby úspěšně trestal. Díky tomu se ze třetí čtvrtiny stala čtvrtina jednoho družstva v poměru 12:43 a do čtvrté čtvrtiny tak Snakes mohl vypustit svoji zálohu z lavičky.

Projevila se naše hráčská nezkušenost a nevyhranost, kdy se spoustu našich hráčů těžko vypořádalo s tlakem soupeře a v jednoduchých pozicích se zalekli svojí příležitosti. Berme to jako velice kvalitní zkušenost a srovnání se špičkovým týmem v ČR. Od takovýchto utkání se musíme odrazit zpět do tréninku a vrátit se zase o kus lepší a silnější.

 

Snakes Ostrava B: BCM (52:93)

Pazdera 42, Flaks 15, Broda Jan 12, Růžička 8, Bílek 6, Jakeš 6, Galko 4

Snakes Ostrava A: BCM (116:49)

Flaks 24, Pazdera 11, Broda Jan 6, Jakeš 2, Bílek 2, Broda Jakub 2, Bouchal 2, Růžička 1