3. a 4. kolo žákovské ELU14: Venkovní utkání proti USK a Pardubicím

V sobotu dopoledne vyráželo družstvo kluků U14 na další utkání žákovské extraligy do Prahy a Pardubic. Vinou zranění a nemocí v období jarních prázdnin nevyráželo vstříc zápasům úplně v kompletní sestavě i přesto z dvou venkovních špílů veze 3 body.

I na nás to muselo dojít.  Od začátku týdne to s námi nevypadalo dobře. Nemoci kosily jednoho hráče za druhým. Omluvenky přibývaly. V pátek jich bylo rekordních 8. Po letech se trenérovi rosilo čelo, zda to i po doplnění zvládneme odjet. No potěš pánbůh. I přesto se devět statečných (zdravých) hráčů našlo a vyjelo vstříc dalšímu venkovnímu putování.

Dvě naložená auta, klidná D1ka, dlouhá cesta, ale nálada dobrá. Domácí USK Praha nás přivítá netradičně v tělocvičně na Žižkově. Začátek zápasu chytíme velmi dobře. Po 7 minutách jdeme do vedení 25:8. Daří se nám hrát rychle dopředu a zodpovědně bránit. V druhé části hry v dobré hře pokračujeme. I v menším počtu hráčů v rotaci, nepolevujeme a navyšujeme náskok i přesto, že v obraně to není to pravé ořechové. Po poločasové pauze se daří prosazovat soupeři a tempo zápasu se zpomalí sérií koš za koš. V závěrečné kvartě s náskokem v zádech kontrolujeme závěr zápasu a částečně už šetříme síly na nedělní utkání. Po závěrečném klaksonu připisujeme důležité vítězství. Dobrý basketbalový výkon. Obranné nasazení odpovídající. Zkušeně zvládnuto. Velký dík patří mančaftu za to, že semkl, držel při sobě a hrál i za marody, kteří nemohli odcestovat. Nebyla to však one-man show. Kaštil rozdával čepice, skóroval a poté i šikovně distribuoval míče i díky dobrému čtení hry. Pozadu nezůstal ani Čank, kterého soupeř těžko zastavoval při hře 1na1 a jako náhradní kapitán dovedl družstvo k vítězství. Velmi dobře si počínal také Koňařík, který v druhé kvartě ožil a připisoval jeden útočný doskok za druhým. Sympaticky překvapil také Broda, který se i přes svůj věkový a výškový deficit s míčem nepáral, hnal protiútok kupředu a rozdával nezištné passy. Celé družstvo pak předvedlo komplexní výkon, všichni to odmakali a zaslouženě odjížděli z Prahy do Pardubic s 2 body.
USK Praha – SK UP BCM Olomouc 67:91 (14:31, 34:55, 51:76)

Po bezproblémovém přejezdu do Pardubic, check-inu na penzionu, poklidném sobotním večeru a vydatné snídani jsme vyrazili na pardubickou tělocvičnu na Dukle. Oproti domácím, kteří po víkendovém CEYBLU, působili v plné sestavě už při rozcvičování svěže a čile, na našich borcích byla znát únava. Krok jsme zvládli držet pouze v první kvartě. Potom už dobře hrající domácí ovládli a kontrolovali utkání. Výsledek druhé čtvrtiny 27:10 pro Pardubky rozhodl o vývoji utkání. Horko těžko jsme se dostávali přes polovinu, kdy chybělo zejména více klidu a chytřejších řešení v útoku. Tlak na míč byl v podání domácích výrazně vyšší než v sobotu a tlačil nás k odevzdaným míčům a ztrátám. Navíc v užší rotaci jsme nemohli ani po fyzické stránce vzdorovat početnějšímu a kvalitnějšímu soupeři. Cenné herní zkušenosti s dobrým soupeřem pro náš mančaft a zasloužené vítězství pro domácí.  Paradoxně jsme to rozběhli až v poslední čtvrtině a sebrali poslední zbytky sil k závěrečnému vzdoru, když už soupeř prostřídal. Vyhráli poslední část hry 11:18. I přesto, že jsme nečekali v takové sestavě zázrak, věřili jsme, že konečné skóre by mohlo být pro nás přijatelnější. Nestalo se a dva body za výhru zůstaly po právu v Pardubicích.

BK Pardubice – SK UP BCM Olomouc 75:51 (16:11, 43:21, 64:33)

I přes nedělení porážku jsme neodjížděli z venkovního tripu úplně nespokojeni. I v druhém víkendovém utkání se našla pozitiva. Ať už (i přes ztráty) bojovné výkony dvou malých Bouzka s Kráčmarem, dobře pendlujícího Ševčíka či dřiny do posledních vteřin v podání Vaňourka se Seluckým, se snahou s vývojem zápasu něco udělat. A i když byl soupeř jednoznačně lepší, věříme, že jej dokážeme v kompletní sestavě na naší domácí palubovce více potrápit.

Celkově pak z další dvojičky ELU14 vezeme „dvě“ výhry a „dvě“ porážky. První výhru ze sobotního utkání a druhé malé vítězství, že jsme i přes rozsáhlou marodku dokázali v okleštěné sestavě obě utkání odehrát. I v tom je síla družstva.
Porážku pak z nedělního špílu a další malou porážku, že nás opravdu k takovýmto utkáním vyrazilo pouze 9…
Věřím, že se během volna dáme dokupy a za 14 dní doma proti Opavě a NH Ostrava budeme v plné polní, připraveni porvat se o další cenné bodíky do tabulky.

 

Na závěr velký dík Martinu Čankovi a Karlovi Brodovi, kteří s námi odjeli další herní víkend a zajistili dopravu. Rodičům, kteří ať už do Prahy či Pardubic dojeli zafandit a borcům, kteří ostudu neudělali a odjezdili to.