Žáci U14 na turnaji v Plzni

Ve dnech 27. – 29. 12. 2019 se mladší žáci U14 zúčastnili mezinárodního vánočního turnaje v Plzni, kde obsadili ve velké konkurenci 4. místa.

Páteční ranní check-in na nádraží a následný odjezd na západ proběhl jako klasicky bez problémů. V nekompletní sestavě, avšak i přesto ve 14 hráčích, jsme vyrazili na západočeský výlet, cíl určení: město piva. Zúčastnili jsme se tak druhý rok po sobě jednoho z největších turnajů v České republice, kde se na palubovkách prohánělo přes 600 dětí z 80 týmů z celkem 8 zemí Evropy. V naší kategorií U14 se přihlásilo celkem 15 mančaftů, kde krom 3 českých zástupců hráli i mančafty z Německa, Belgie, Slovenska či Běloruska. O mezinárodní srovnání tak nebyla nouze.

V prvním pátečním utkání jsme se v základní skupině poměřili se slovenským BSC Bratislava. Soupeř, který dorazil v užší rotaci než my, nedokázal naší výškové převaze vzdorovat dlouho. Od začátku jsme drželi otěže zápasů ve svých rukou a střídáním na pětky diktovali slušné tempo zápasu. Zahazování a neproměňování ložených šancí, ruku v ruce jdoucí s někdy až  přehnanou týmovostí kdy jsme si to pod košem podávali na metr místo, abychom dali „sobecky“ jednoduchý koš, neukázali přímo parametry naší hry v úplně dobrém světle. I přesto jsme otrkávací utkání zvládli a připsali první tři body do tabulky.
SK UP BCM Olomouc – BSC Bratislava 69:31 (19:6, 38:17, 51:23)
Selucký 14b, Kaštil 11b, Gurbuz 9b – 2/2, Očenášek 9b – 1/1, Flaks 6b, Vaňourek 4b – 0/1, Pazdera 4b – 1/1, Bouzek 2b, Kráčmar 2b, Dočkal 2b – 0/1, Krátký 2b – 0/1, Broda 2b – 1/1, Koňařík 0/2, Vojtko.

Druhý zápas ve skupině proti německému Neustadtu už byl jinou kapitolou. Od začátku mělo utkání grády. První kvartu jsme příliš dobře nezvládli a soupeř tak mohl jít do 7 bodového vedení. Od druhé čtvrtiny se nám pak podařilo výrazně přitvrdit. Velmi dobrým („jako fakt dobrým kluci“) nasazením jsme se vrátili do utkání. Z prken palubovky téměř létaly třísky s jakou bojovností se oba týmy pustili do obran. Nespočet pádů a tvrdých úderů schytaly obě strany. Soupeř hrající o postup ze skupiny z nás vymáčkl to nejlepší. Tvrdou bitvu, jsme nakonec i díky obdivuhodnému týmovému nadšení a zapálení pro zápas, zvrátili v náš prospěch. Dobrá práce!
SK UP BCM Olomouc – Neustadt Basketball 57:47 (8:15, 27:21, 39:34)
Kaštil 20b, Selucký 10b – 0/1, Očenášek 4b – 0/1, Vaňourek 4b, Gurbuz 4b – 0/1, Flaks 2b, Dočkal 2b, Bouzek 2b, Pazdera 2b – 1/1, Vojtko 2b, Koňařík, Broda, Kráčmar, Krátký.

Pátek jsme tak zakončili druhým vítězstvím a zajištěním si postupu ze skupiny do čtvrtfinálových bojů. Po večeři jsme se zúčastnili parádního zahájení a představování všech týmů turnaje. Na následné diskotéce jsme už moc tanečních kreací nepředvedli, jelikož ranní vstávání na sobotní špíl v 8:30 bylo brzké i pro otrlé noční dravce v našich řadách. Proto brzo na kutě a ráno opět na novo.

Sobotní poslední zápas ve skupině hrajeme proti německému TG Hanau White. Fyzicky o něco vyspělejší soupeř s dvěma individualitami nám činí od začátku, zejména v obraně, velké potíže. Nedokážeme si pořádně poradit s clonami na míč či od míče i proto soupeř odskakuje v poločase do 6ti bodového vedení.  Vzepětím se nám podaří několikrát čistě ubránit a po zisku míče vyběhnout protiútok, což nás pošle do bodového trháku a vedení už si po zbytek zápasu pohlídáme. Nervíky v závěru sic pracují, ale trefujeme šestky a základní skupinu uzavíráme bez ztráty kytičky.
SK UP BCM Olomouc – TG Hanau White 57:50 (16:15, 22:28, 40:41)
Kaštil 23b – 6/6, Selucký 13b – 1/2, Gurbuz 8b – 1/1, Očenášek 5b – 1×3, Vojtko 4b, Vaňourek 4b, Pazdera, Broda, Kráčmar, Bouzek, Krátký, Flaks, Dočkal, Koňařík.

Čtvrtfinále nám přisoudí běloruského soupeře Olympik 2011. Žerty typu, že nemáme co ztratit a když prohrajem, svoboda nám zůstane, musí stranou.  Jde se na to!
Od začátku má soupeř na určitých pozicích výškovou výhodu, ale rychlým pojetím hry se nám daří tyto rozdíly smazávat.  Houževnatým českým basketbalem získáváme faul za faulem a kupodivu jako po celý turnaj s velkou úspěšností šestky proměňuje. Po třetí čtvrtině držíme mírné vedení, které po zbytek zápasu už nepustíme. Ve větší rotaci soupeře uběháme a zastavíme jej tak před branami semifinále. Zasloužené vítězství nás posílá do nedělních bojů o medaile.
SK UP BCM Olomouc – BK Olympik 2011 51:41 (13:10, 23:22, 35:30)
Kaštil 23b – 3/3, Gurbuz 8b, Flaks 8b – 2/2, Selucký 6b – 0/1, Očenášek 2b, Dočkal 2b, Pazdera 2b, Vojtko 2b – 0/1, Krátký, Broda, Koňařík, Bouzek, Kráčmar, Vaňourek.

Sobotní den zakončíme na městském bazéně. Někteří lámou rychlostní rekordy na měřeném úseků NAHOŘE-DOLE  v místním tobogánu, někteří srdnatě a vytrvale bojují s 50ti metrovými délkami a někteří relaxují v odpočinkovém sektoru. Čurbes děláme přiměřený. Ještě že trenér dělá že nás nezná, plavčice pak neví na koho a všichni tak bezpečně opouštíme areál bazénu až po vypršení limitu na koupačku.

Neděle začíná semifinálovým zápasem proti německému Team Hessen. S pozdějším finalistou, který potrápí v zápase o 1. místo i pozdějšího vítěze, po celý zápas ztrácíme. Ztrátový první poločas kdy prohráváme o 13 bodů, se snažíme dorovnat v druhé části hry. Bohužel prosadit se proti lepšímu soupeři, který nás přehrává jak na obranné tak i na útočné polovině nám dělá velké problémy. Nedáme to však Němcům zadarmo. Rveme se do posledních vteřin o každý míč a dvě minuty před koncem se dotáhneme na rozdíl dvou košů. Tam však naražíme na strop a po sekvenci koš za koš nakonec prohráváme rozdílem 6 bodů. Nicméně jsme se zmáčkli a dokázali, že i s fyzicky a dovednostně vyspělejším týmem jsme naším nasazením a srdcem schopni hrát. Dobře my!
SK UP BCM Olomouc – Team Hessen 41:47 (7:16, 15:28, 25:37)
Kaštil 15b – 2/2, Gurbuz 12b, Selucký 8b – 0/3, Flaks 4b, Vaňourek 2b, Pazdera, Broda, Kráčmar, Bouzek, Vojtko, Očenášek, Dočkal, Krátký, Koňařík.

V souboji o bronz se pak setkáváme s výběrem Slovenské reprezentace do 14ti let. Po 5ti náročných zápasech už očividně taháme vodu a vzdorovat jsme schopni pouze prvních deset minut. Pak už se proti těsné a dobré obraně Slováků trápíme. Chytáme se do pastí, zbavujeme míče a rychle jej odevzdáváme, jen abychom nemuseli pod tlak. Nefunguje to a soupeř nás tak zválcuje na závěr turnaje vysokou porážkou.
SK UP BCM Olomouc – SVK Reprezentace U14 31:89 (12:18, 16:43, 25:53)
Kaštil 6b, Flaks 4b, Koňařík 4b, Gurbuz 4b – 0/1, Vaňourek 4b, Pazdera 2b – 0/1, Selucký 2b – 0/1, Bouzek 2b, Broda 2b, Kráčmar, Vojtko, Dočkal, Očenášek, Krátký.

Z turnaje si tak odvážíme bramborové medaile za 4. místa. Výsledek není rozhodně žádným zklamáním, protože konkurence účastnící se plzeňského vánočáku byla opravdu velká a nelehká. Určité nedostatky v naší hře byli a ukázali nám na čem dále pracovat. Krom toho jsme získávali cenné herní zkušenosti na poli mezinárodního turnaje a měli možnost si zahrát proti týmům z různých koutů Evropy. Místo pelechu a pohádek jsme zvolili palubovky a baskeťák což je super a pokud půjdeme i nadále po naší basketbalové cestě a budem se touto krásnou hrou i tréninkem bavit, věřím že na některém z následujících turnajů brány finále konečně prolomíme 🙂

Velký dík, jde pořadatelům z BK Lokomotiva Plzeň, kterým se podařilo opět uspořádat parádní turnaj, kdy vše šlapalo jak mělo 👏, našim fanouškům rodičům kteří nás dojeli do Plzně podpořit či na dálku drželi palce👍 a hlavně klukům za předvedené výkony, kteří sice tentokrát na medaile nedosáhli, ale rozhodně se nemají za co stydět a na palubovkách turnaje nechali každý zápas své maximum! Díky moc