Pohádky jen o Vánocích. U12 v Plzni čelily tvrdé realitě

Bez podobných turnajů to prostě nepůjde. Pomáhají nám postupně srovnávat své představy o basketu s tvrdou realitou okolního světa. Možná nejlepší tým Střední Moravy ve své kategorii a reprezentant krajského města zatím sotva stačí na mírně, resp. více podprůměrné týmy z menších měst, aniž bych jakkoliv snižoval jejich kvalitu a zaujetí.

Kvalitní týmy, přesto však pouze tvořené věkově stejně starým chlapci z masa a kostí jako my, jsou pořád mimo náš planetární dosah zejména v zaměření, kázni, tvrdosti a odolnosti. Odtud pak z takto vedených tréninků rezultují i kvalitnější technické dovednosti při ovládání míče, přihrávání a automatické posouvání míče jak do rychlého protiútoku, tak pro ´kick-out´, vyhození po „napíchnutí“ obrany, a stejně tak už běžně prováděné prostorové uspořádání na hřišti a posuny při pohybu hráčů. My se stále ještě potýkáme s pochopením, zda jsme v útoku, či v obraně, úporně zjišťujeme správné postavení vůči koši a útočníkovi v obraně, resp. s roztáhnutím 5 hráčů ve svým prostorech, ´spacing´, namísto dětského shlukování kolem hrací koule.

To neznamená, že nejsou vidět dobré příklady. Zejména Mates Siky a Mara Přindi snesli srovnání a mohou zafungovat jako vzory. Osobně jsem rád za Matese Šaru, že vzal věci za správný konec a dokázal udržet herní zaměření, což se v rámci jeho možností kladně projevilo i na hřišti. Další pak v různých sekvencích různě zabrali (Trefil, proti slabším soupeřům Neduchal a Nevrlý), neztratil se Mlčoch, ovšem nebylo to pravidlo.

Nejlepší momenty tak asi chlapci zažili během více než 3 hodin v populárně naučném vědeckém parku Technomania. Bez nutnosti běhat, bránit a uvolňovat se pro míč rozvinuli svůj potenciál naplno při oblézání a zkoušení všemožných triků a „hejblátek“ a dobrá nálada hovořila za své. Takže příště kam? Na pouť nebo na basketbalový turnaj?

G1, Snakes Ostrava : BCM Olomouc        94:18 (16:4, 20:2, 20:6, 38:4)

B: Šaradín 4-2/0, Mlčoch, Sikora 4, Krumnikl 2-2/0, Kupka, Přindiš 2, Schindler 0-2/0, ostatní 0. TH 6/0 = 0 %, F- 12, 0 x 3

První utkání a hned s budoucím vítězem turnaje a týmem, který přijel hrát basketbal. První férová srážka s realitou. Tvrdá, těsná obrana. Jakmile si náš hráč trochu nechránil míč, okamžitě o něj přišel, anebo byl natěsno zdvojený a míč v panice zahazoval. Po zisku míče ihned posun přihrávkou dopředu, navázání do těla a úspěšné zakončení. Pochvala Snejkům.

G2, Cybex Talents Bayreuth : BCM Olomouc     106:22 (26:2, 24:6, 32:2, 24:12)

B: Přindiš 8, Trefil 6, Mlčoch, Šaradín 4, ostatní 0. TH 0, F- 10, 0 x 3

Druhá, ještě férovější srážka s týmem, který byl zaměřený a připravený hrát basketbal. Baštili jsme každou fintu a přehození míče. Crossover od soupeře naše borce spolehlivě vykolejil, aniž by se sami pak pokusili o to samé…protože jim tom překážely nedostatky v driblinku.

Jestliže Snakes nás nabírali v obraně hned natěsno a nedávali nám dýchat, tito „nabouchaní“, vysportovaní a zároveň šikovní Němci nás jednoduše v rámci pravidel „umlátili“. Nedokázali jsme s nimi běhat a nezbyly nám ani pověstné oči pro pláč, jelikož jsme až na výjimky ani nechápali, co se to kolem nás vůbec děje. Na naší straně hrát zůstali jen osamocení jedinci. Větší týmová spolupráce a přihrávky na volné hráče by nám bývaly ulevily.

G3, Jiskra Domažlice : BCM Olomouc                 18:57 (2:10, 2:12, 10:12, 4:23)

B: Šaradín 4-2/2, Nevrlý, Schindler 4, Sikora 4, Přindiš 2-4/0, Krumnikl 2, Mlčoch 0-6/0, ostatní 0. TH 16/2 = 13 %, F- 10, 0 x 3

Naše nejslabší utkání a zklamání, když se tým nedokáže postavit na nohy za nepříznivého stavu. Nálada před zápasem bojovná, nabuzení vysoké a na soupeři byl vidět respekt. Ten se ale projevoval pouze prvních 5 minut. Z počátečního tlaku jsme totiž proměnili až pátý dvojtakt (?) a vedli 2:0. Soupeř po naší jednoduché nepozornosti srovnal na 2:2. Až další šesté (???) zakončení nás dostalo zpět do vedení, ovšem v té chvíli to mělo být již o 20 bodů pro nás. Domažlice pak srovnaly, dál nás více nepustily ke slovu a příjemným, krásně jednoduchým basketbalem nám utíkaly do dáli. Šance na zvrat byla ve 3. čtvrtině. Tu jsme však promarnili a závěr už jen chaos a zmar.

G4, BCM Olomouc : Mariánské Lázně                 42:18 (10:2, 18:0, 8:10, 6:6)

B: Přindiš 10-4/2, Schindler 10, Neduchal 6, Nevrlý 4-6/4, Mlčoch 4, Sikora 2-2/2, Trefil 2-4/0, Balcárek, Šaradín 2-2/0, Krumnikl 2, ostatní 0. TH 20/8 = 40 %, F- 9, 0 x 3

Vysloveně povinné vítězství. Soupeř přijel na výlet a zpestřil si ho pohybovým zážitkem.

G5, Draci Český Brod : BCM Olomouc                22:42 (2:14, 2:8, 4:8, 14:12)

B: Sikora 14-6/2, Kupka 8, Nevrlý, Přindiš, Trefil 4, Šaradín 2-2/2, Jašek, Mlčoch, Neduchal 2, Pálenský 0-2/0, ostatní 0. TH 10/4 = 40 %, F- 17, 0 x 3

Tvrdá práce Krumnikla na hlavním vysokém skórerovi byla základem výhry v utkání o 13. místo a nějaké to sebevědomí. K Lukemu se před tím podobně přidal i Šara v 1. čtvrtině, čímž vlili energii do žil ostatním a společným týmovým výkonem Brodu dovolili za poločas pouze 2 a 2 body. Excelentní byl nepolapitelný Sikorka. Potěšitelná byla v 1.Q dobrá distribuce bodů 5 různých hráčů.

Velké poděkování dvojici pan Nedu starší a Matěj mladší, bez jejichž organizační pomoci a stálému dohledu nad chlapci by pro mne byl turnaj hůře zvladatelný.