U12 na turnaji v Písku získávali hlavně zkušenosti

 Cesta dlouhá, docela náročná, ale stála za to. Turnaj nám posloužil k dalšímu získávání zkušeností, a především poznávání reality, kde jsme my a kde je opravdový basketbal. Díru do světa jsme rozhodně neudělali, avšak i přes značné bodové rozdíly jsme dokázali vytáhnout pasáže, které snesly srovnání. Zásadní věci, které se týmu podařily, bez jakékoliv bagatelizace, byly, že po 2 letech a 3 soustředěních už KONEČNĚ VŠICHNI měli basketbalové boty, sami si (s přimhouřením oka) už zavazovali tkaničky a také v rámci našich možností dobře začala fungovat spolupráce kapitána týmu Marka P. a obou jeho asistentů, Štěpána S. a Michala T. při zvládání ne zrovna jednoduchého týmu. Jde to, ale dře to…

Rozdíl ve výkonnosti od ostatních týmů je pořád daný velkou celkovou neukázněností týmu a jeho nesoustředěností, jakkoliv i zde se posouvá k lepšímu, a nízkou kondiční a dovednostní úrovní. Těžko však přesvědčovat borečky, jejichž aktuální životní vize je mít spoustu peněz jako „youtuber Tyfus“ a žít jeho pohádkový život. Trpíme značnou ukřivděností, nekritickými reakcemi a plačtivostí namísto toho, abychom se sami snažili s náročnějšími podmínkami postupně srovnávat.

G1, BCM Olomouc : BK Tábor     50:34 (11:12, 16:8, 12:10, 11:4)

B: Schindler 12, Trefil 10-2/2, Fiala 6-2/0, Sikora 6, Šaradín 5-3/1, Přindiš 4, Kupka 3-2/1, Jašek, Neduchal 2, Krumnikl, Mlčoch, Nevrlý, Pálenský, Šmérek a Štýbnar 0. TH 9/4 = 44 %, F- 10.

Naše první utkání s nejslabším soupeřem nám přineslo jedinou výhru v turnaji. Anžto o něco pomalejší a dovednostmi na podobné úrovni jako my, dokázali jsme využít četnějších příležitostí pro zakončení a tlaku na míč.

Utkání vytáhl Fidži aktivním nástupem a pohybem po hřišti, příjemně překvapil Luke Krumni svými doskoky a tím, že pochopil, a hlavně dokázal držet paže s míčem nad hlavou. Bodově se prosadil Štěpán Šindy.

G2, Sršni Písek : BCM Olomouc    88:13 (20:2, 33:8, 23:8, 27:2)

B: Kupka 6, Sikora 4, Přindiš 2-1/0, Krumnikl, Šaradín, Trefil 2, Fiala, Jašek, Mlčoch, Neduchal, Nevrlý, Pálenský, Schindler, Šmérek a Štýbnar 0. TH 1/0 = 0 %, F- 6.

Škola života –nekompromisní, ale férová a ukázka, co lze za 3 roky dokázat s týmem, který není vyšší, není početnější, ale zaměřený, poslouchá a pracuje. Tedy přesně náš opak. Protáhlé obličeje našich rádoby-hvězd po pár minutách hovořily za své. Ovládání míče, těsná obrana správného hráče a pohyb těla a míče dopředu. To byl Písek, ne však my. Nicotné trestné hody a spáchané fauly dokládají naši mrtvolnou neaktivitu a ochotu vzdorovat.

Baštili jsme každou fintu a přehození míče. Crossover od soupeře naše borce spolehlivě vykolejil kvůli slabým nohám a nepřipraveném hlavě a na vybíhání Sršňů do rychlého protiútoku naši prakticky nereagovali, lépe řečeno okamžitě rezignovali. Gdo má běhat takovó dálko pořád tam a zpátke? Tepičtí Hanáce, co se bodeme tak rechle hébat a otravovat se ževot… Kredit tak zasloužil v podstatě jen Sikorka ochotný bojovat i za nepříznivého stavu.

G3, BCM Olomouc : USK Praha               17:60 (3:10, 6:16, 4:20, 4:12)

B: Šaradín 5-2/1, Kupka 4-2/0, Sikora 4, Fiala, Krumnikl 2, Fiala, Jašek, Mlčoch, Neduchal, Nevrlý, Pálenský, Přindiš, Schindler, Šmérek a Štýbnar 0. TH 4/1 = 25 %, F- 3.

Začátek se 4-5 neproměněnými „loženkami“ vyslal do tábora nástupců Tomáše Satoranského (aneb jak tvrdí náš FŠ „Satanského“…?!?) jasný signál – nebudeme moc těžké sousto. S přítomností Michala Trefy bychom zřejmě byli úspěšnější, to by však musel být na hřišti, a ne si odpykávat trest za nevhodné chování v předchozím utkání. Přesto však všechno zlé bylo k něčemu dobré. Do té doby neviditelný a vnitřními běsy sužovaný Niko Nevr odhodil romantické ideály o spravedlivém krásném světě, vytáhl si KONEČNĚ rukávy a šel na šichtu. Bojoval, dostával rány, ale byl pro soupeře nepříjemný. Podobně jeho soudruh ze Stupky, mladý Radek Nedu, se přestal utápět ve vlastní šťávě a začal „jezdit“, což pomohlo nejen jemu, ale především týmu. Siky opět držel svou laťku vysoko.

G4, BCM Olomouc : BK Loko Plzeň                    19:79 (6:20, 4:29, 4:18, 5:12)

B: Fiala, Trefil 4, Přindiš 3-2/1, Krumnikl, Sikora, Štýbnar 2, Jašek, Kupka, Mlčoch, Neduchal, Nevrlý, Pálenský, Schindler, Šaradín a Šmérek 0. TH 2/1 = 50 %, F- 2.

Nejlepší tým turnaje nás jednoduše cupoval zaživa. My coby opičky jsme naivně až hloupoučce přikyvovali hlavičkami a jen omáměně skoro „high“ sledovali, co to kolem nás lítá. Tomuto scénáři se vymykali „klasicky“ jen Sikorka, navzdory ráně do nosu, kterou s krátkými slzami velmi dobře ustál, Trefa se zlepšenou obranou, Mara Přindi, který okusil, jaké to je vylákat svého obránce na step-back a crossoverem ho překonat, a opět konečně bojující Niko a Nedu. Pro ostatní to bylo prostě moc rychlé a dlouhé a náročné. Říká se tomu sport.

G5, BŠ Tygři Praha : BCM Olomouc                    61:17 (22:4, 7:2, 20:2, 10:4)

B: Neduchal, Nevrlý 4, Sikora 3-2/1, Šaradín a Trefil 2, Fiala, Jašek, Krumnikl, Kupka, Mlčoch, Pálenský, Přindiš, Schindler, Šmérek a Štýbnar 0. TH 2/1 = 50 %, F- 6.

Popravdě, jen snaha, navíc jen ústně projevená, a 3 minuty vzdoru opravdu nestačily. Určité srovnání snesli jen Sikora, Trefil, Neduchal, Nevrlý, s přimhouřením oka i Přindiš, bohužel zatím herně slepý. Aktivita dalších se omezila na individuální a jednorázové akce bez většího úspěchu (Fiala, Kupka, Přindiš), nebo je omezovala nízká kondiční úroveň (Krumnikl, Schindler), či dostávali těžké lekce od soupeřů v přímém přenosu (Šaradín, Jašek, Šmérek). Naopak neodpadl nováček Pálenský a alespoň běžecky se svému útočníkovi vyrovnal.

Přesto však sladší kousek nakonec. Ve večerních soutěžích překvapivě v shoot-outu U12 trojice Trefil, Neduchal a Šaradín vyřadila postupně všechny své oponenty a ve finále se tak chvíli krásně dívalo na tři zelená trička za sebou. Nejvíce soupeřů vyřadil Nedu, Trefa přidal další a Šara nakonec celou soutěž vyhrál. Do All Stars týmu nejlepších hráčů turnaje byl vybrán i náš Mates Sikora. Blahopřání do Nedvězí, já doufám, že Sikimu naražený nos úspěšně splaskává.

V neposlední řadě ohromný dík přítomným rodičům za spolupráci a rozložení všemožné organizační a administrativní zátěže, o času a odpovědnosti za volantem nemluvě.