U13 minulý víkend doma proti Prostějovu.

  Borci z U13 doma přivítali Prostějov. V téměř kompletní sestavě i s dvěma náhradníky jsme se postavili tváří tvář tradičnímu soupeři v hanáckém derby o dosavadní první příčku soutěže. Soupeř nebyl taktéž kompletní a dorazil s užším kádrem čítající 11 hráčů. I proto nemohl vzdorovat dlouho…

Do prvního utkání jsme však nevstoupili s vervou hodnou zápasu. První tři minuty naše první pětka strádala a nemohla se dostat do tempa. Po brzkém timeoutu, se naše hra otočila o 180° a místo zbrklostí a nedůrazu přišel dobrý posun míče a poctivá obrana. Pět minut jsme nedovolili soupeři skórovat a o průběhu utkání rozhodli už v první čtvrtině. Druhá pětka už chytla úvod svého střídání o poznání lépe a rozhýbala kola vítězné mašiny. I přesto že z čáry trestného hodu se jí moc nevedlo, zakončila poločas se skórem 50:19. Po změně stran jsme dosti polevili. Ani ne chybami jako spíš zpomalením přechodu do útoku, nepozorností v obraně a hafem zahozených šoupaků. Jak už jsme si  říkali mnohokrát, je třeba hrát naplno od rozskoku až po závěrečný klakson ať už soupeře válcujete či tečete o 30. Nechali jsme Orli hrát bez tlaku na míč a nechali ho nadechnout. Ten pak zaslouženě vyhrál závěrečnou čtvrtinu 19:12.

SK UP BCM Olomouc – BCM Orli Prostějov 78:51 ( 25:10, 50:19, 66:32)
Selucký 24b – 0/1, Kaštil 20b – 2/3, Pazdera 7b – 3/6, Kráčmar 6b, Čank 6b – 2/3, Vojtko 4b, Flaks 4b, Němec 4b, Očenášek 3b – 1/2, Strebkov 2b, Bouzek 2b, Broda 0/2, Kalita, Krátký, Ševčík.

Druhé utkání sic „opět!“ po ospalém začátku, už bylo v režii domácích. Tlakem na doskoku, důrazem na obou koncích palubovky i větší běhavostí jsme v poločase drželi vedení o 25 bodů. Oproti prvnímu špílu se nám však podařilo neusnout na vavřínech a pokračovat v dobré práci i po zbytek utkání. Mnohem lépe se ve druhém zápase uvedli i hráči z lavičky, kteří promptně doplňovali hru v protiútoku. Velké minuty měl v druhém poločase Pavel Kaštil kdy zaznamenal 12 bodů v řadě a společně se zbytkem týmu dovolili soupeři pouhých 21 bodů v lichých pětkách. S velkým nasazením jemu typickým, hrál i neúnavný Ríša Selucký. Posbíral mnoho doskoků a skóroval z druhých-třetích-čtvrtých…šancí. Zachovat chladnou hlavu a trefit to napoprvé, by mohlo být motto druhého utkání. Selhávali jsme v útoku v ložených situacích bez obránce pod tlakem vlastní hlavy, zatímco se soupeřem „na krku“ a pod tlakem obránce nám spadlo mnoho těžkých střel. Jak my to děláme?

SK UP BCM Olomouc – BCM Orli Prostějov (g.2)  85:49 (22:11, 45:20, 65:30)
Selucký 26b – 2/7, Kaštil 22b – 4/4, Čank 10b, Pazdera 7b – 0/2, Kráčmar 6b – 2/2, Bouzek 6b, Němec 4b, Flaks 2b, Vojtko 2b – 0/2, Očenášek 1b – 1/2, Broda, Strebkov, Kalita, Ševčík, Krátký.

Nutno zatleskat i soupeři, který prohrané zápasy nezabalil a bojoval do posledních minut.
Dvě šikovné individuality doplněné borci z mladších, kteří sbírají stejně jako my vloni, zkušenosti o level výše. Další typicky výrazné 06ky v barvách Prostějova se s míčem moc nepotkali.

Před 4 lety a třemi měsíci jsme se sešli na prvním tréninku a zahájili naši basketbalovou pouť. Už první sezóna byla velkou zkouškou, jelikož jsme všechna utkání jako mladší prohrávali velkým rozdílem a motivace v řadách kluků mnohdy dostávala pořádné rány. Někteří se na to vykašlali, začali s něčím jiným, dali basketu vale. Většina vydržela. Mnozí přibyli.  Přes trpké porážky jsme se postupem času propracovali i k vítězstvím a pěkným sportovním zážitkům. Avšak výhry či porážky fanfáry nedělají. To co je pro mě vítězstvím je že se nám daří v hojném počtu trénovat naplno, že týmový duch při utkáních ožívá a do posledního místa zaplněná lavečka se povzbuzuje v dobrém či zlém. To že pro děti společně s rodiči organizujeme či oni sami organizují i jiné týmové mimobasketbalové aktivity, při kterých se tmelí parta. Protože tým je vždycky více než osobnost… A hlavně to, že kluci dělají sport, který je baví 🙂

A proto pánové good job!, pojďme pracovat dál, zůstaňme nohama na zemi a nosme už konečně to švihadlo!