U11 na turnaji v Brandýse

  V pátek 9. 6. 2017 jsme se od haly UP vydali na cestu přes Hradec Králové směr Brandýs nad Labem, kde se konal 21. ročník Brandýského poháru, kterého se zúčastnilo 47 družstev ze všech koutů republiky, ze Slovenska, Německa a Běloruska. 

V prvním utkání nás čekal domácí Brandýs. Po dlouhé cestě v autě, jako bychom zapomněli hrát basketbal. Roztržitost a nedůslednost z nás přímo vyzařovala. Spousty zbytečně ztracených míčů vhozených soupeřovi přímo do rukou. Spousty neproměněných „šoupáků“ a dvojtaktů dali našim soupeřům možnost odskočit do desetibodového vedení. Marťas Vojtko v první kvartě ještě udržel špílmachra domácích s 23kou na dresu dobrou obranou v nepohodě, ale ve druhé čtvrtce jsme propadli a Brandejs se dostal do desetibodového vedení. Ač jsme náskok postupně stahovali, soupeř už se dohnat nenechal a hlavně díky své bojovnosti, která nám v úvodním utkání dost chyběla, zaslouženě zvítězil. V útoku si zaslouží pochvalu hlavně Marťa Bouzek, který byl, jako jeden z mála, schopen vzít míč a beze strachu napadnout soupeřův koš. Zbytek družstva přehazoval nebo boural do spodní strany obroučky.
          Brandýs nad Labem – BCM Olomouc 34:26 (10:8, 20:10, 24:20)
Body: Bouzek 8, Broda H. 4, Kaštil 4, Očenášek 2, Flaks 2, Simper 2, Kráčmar 2, Selucký 1, Vojtko 1.

  V sobotu v poledne jsme sehráli druhé utkání naší základní skupiny o postup do čtvrtfinále s Trutnovem. Nástup do zápasu se nám povedl. Oproti prvnímu utkání jsme zlepšili obranu i nasazení a soupeřům povolil za první tři čtvrtiny pouhých 6 bodů. Jest pravda, že kluků z Trutnova nebylo moc a šlo vidět, že sbírají své první herní zkušenosti. Z naší strany se obzvlášť první půlka utkání povedla a došli jsme si pro jednoznačné vítězství. Konečně se nám dařilo proměňovat jednoduché koše a jít si po střele za doskokem, z čehož hlavně Ričí sbíral míče pod soupeřovým košem a o desku úspěšně zakončoval. Mara výbornou obranou a přesnými přihrávkami zásoboval spoluhráče. Metoděj bez bázně a hany vnikal do soupeřovy bedny a s klidem zakončoval. Překvapili i Vašón a Kuba Broda, kteří vzali šanci za pačesy, bojovali a předvedli super výkon. Pochválit je potřeba celé družstvo, které zápasem žilo, povzbuzovalo se a týmový duch z něj přímo sálal. Kéž bychom byli takoví i v zápasech, ve kterých nemáme navrch 🙁
          BCM Olomouc – Loko Trutnov   80:14 (25:3, 50:4, 60:6)
Body: Selucký 16, Pazdera 10, Němec 8, Očenášek 8, Procházka 6, Kaštil 6, Simper 5, Vojtko 4,
Hrnčíř 4, Flaks 4, Krátký 4, Broda H. 2, Broda K. 2, Bouzek 1.

  Ve čtvrtfinále jsme narazili na silného soupeře z Josefova. Soupeře jsme se zalekli, nadělali si do trenek a od začátku se nechali válcovat. Josefov dostál svému jménu a jeho koš, často i jeho polovina hřiště, se pro nás stali nedobytnou pevností. Výbornou obranou nás nechali utápět se v driblinku s očima přilepenýma na míči a brali nám míče z rukou. Místo toho, abychom zvedli hlavu a zjistili, že máme i spoluhráče, dokola jsme se snažili předriblovat obranný val baskeťáků z Josefova. Technicky i pohybově lépe vybavený soupeř si z nás dělal trhací kalendář a jenom stupňoval svůj náskok. Nemrzí až tak moc výsledek, ale to, že jsme utkání zabalili, sklopili hlavy a o lepší výsledek se alespoň neporvali. Je potřeba hrát od začátku do konce, ať už vedeme, anebo tečem jak Brandýský kanál na divokou vodu. Vypíchnout se snad dá jen výkon v poslední čtvrtině, kdy soupeř prostřídal a my se trochu zvedli. I Vojtova bojovnost, který, i když ztratil spoustu míčů, se zarputile rval o každý doskok.
 Josefov pak v sobotu večer v semifinále (malém finále), v souboji dvou nejlepších týmů turnaje, podlehl v parádní atmosféře, podpořené bubny a fanoušky na obou stranách, Plzni.    
        Baskeťáci Josefov –BCM Olomouc   59:12 (15:2, 29:2, 45:4)
Body: Procházka 4, Pazdera 2, Němec 2, Selucký 2, Simper 2.

 Díky prohře ve čtvrtfinále jsme v sobotu večer sehráli ještě jedno utkání, které rozhodlo, zda budeme hrát o 5. – 6. či o 7. – 8. místo. Soupeřem nám byl Kolín, který těsně o dva body v základní skupině podlehl finalistovi z Berlína a ve čtvrtfinále prohrál s vítězem turnaje Plzní.
 Jak už máme ve zvyku, opět jsme měli pomalejší rozjezd a nechytli začátek, ve kterém nám Kolínští odskočili. Poté se hra trochu srovnala a zvládali jsme se soupeřem držet krok. Především obrana dvou individuálně dobře vybavených hráčů Kolína byla pro nás nejtěžším soustem. Marťas Vojtko v první a třetí a Šimon ve druhé a čtvrté čtvrtině odváděli výbornou práci na nohách a dařilo se jim dva „playmakery“ alespoň trochu přibrzdit. V útoku za to vzal pořádně Karlos a svými nájezdy získával fauly a důležité body. V dobrém světle se předvedl Marťa Kráčmar, který začal vybíhat protiútok ve správném koridoru a z toho skóroval jednoduché koše. Dařilo se i Honzovi Brodičovi, který svého obránce cvičil driblinkem a hnal hru rychle dopředu. Chytl se i Tom Flaks, který se nezalekl a po sedmi minutách hry se mu podařilo jako prvnímu skórovat a prolomit ledy nad obroučkou soupeře. Ríša se rval a brousil podlahu ve snaze zachránit každý míč.
 Soupeř z Kolína nakonec ve čtvrté čtvrtině definitivně stvrdil své vítězství a zaslouženě vyhrál, ale určitě můžeme z utkání odejít se vztyčenou hlavou. Bojovnost a nasazení, které nám ve dvou prohraných zápasech chyběli, šli konečně cítit. I přes prohru, dle mého, naše nejpovedenější utkání na turnaji.
     BC Kolín – BCM Olomouc 45:35 (13:6, 25:17, 25:31)
Body: Očenášek 7, Pazdera 7, Kráčmar 6, Němec 4, Selucký 4, Flaks 4, Bouzek 2, Kaštil 2.

 

 Naše poslední utkání jsme hráli v neděli ráno poprvé na Sportcentru Brandýs proti týmu z Mladé Boleslavi. Po ospalé první čtvrtině jsme se dostali do tempa a v prvním poločase rozhodli o našem vítězství. Soupeř ve třetí čtvrtině dobře pracoval v obraně, zatímco my v ní polevili a dovolili mu nádech k náporu. Ve čtvrté kvartě naše druhá pětka využila svou výškovou převahu a doklepla druhé vítězství na turnaji. „Znovuzrozený“ Pavel konečně pochopil, že se lépe skóruje z blízkosti koše, tlačil se na útočný doskok a přidal důraz do své hry, který mu předešlé dva dny tak chyběl. K němu se přidal nebojácným výkonem Hrnča, který kousl šrám za uchem a odvedl dobrou práci. I když jsme přistoupili na soupeřovu hru a v určitých místech hry neměli navrch, vítězství jsme si zasloužili a zakončili tak turnaj na 7. místě.  
     BCM Olomouc – TJ AŠ Mladá Boleslav 35:18 (7:3, 19:3, 25:12)
Body: Kaštil 10, Němec 6, Selucký 6, Bouzek 2, Simper 2, Krátký 2, Hrnčíř 2, Flaks 2, Vojtko 1.

I přesto, že si z turnaje odvážíme dvě vítězství a tři prohry a v celorepublikovém srovnání máme co dohánět, musím turnaj hodnotit kladně. Zahráli jsme si se soupeři, které normálně v soutěži nepotkáme dobrá utkání. Jeden výprask, dvě poměrně jasné výhry a dva vyrovnané zápasy, které bychom při větším klidu v zakončení, s lepší obranou a trochou štěstí mohli vyhrát. Na Brandýs i Kolín jsme měli. Kluci si poprvé vyzkoušeli, jaké to je, startovat na takto velkém turnaji. Otestovali místní bazén a zmrzlinu. Koukli na parťáka z mladších, Tobyho, zápolícího na kajaku s divokou vodou v korytu Brandýského kanálu. A hlavně, užili si zábavu a legraci s basketbalem. Jak na hřišti v zápase, tak na venkovním kurtu jen tak pro radost J

 Ještě jednou chci poděkovat rodičům/prarodičům, kteří nám pomohli s dopravou, nebo se jen přijeli podívat a zafandit. A také pořadatelům z Brandýsa, kteří odvedli pořádný kus práce s organizací takovéhoto turnaje. Zajistili, že vše šlapalo jak má a umožnili dětem super zážitek. Díky a příští rok zase v Brandejse!

 Za trenéry Kryštof a Karel.