Kluci U13 se umístili na Mistrovství České republiky na výborném 4. místě!

I když v konkurenci 12 nejlepších týmů v Česku nevystoupali na úplný vrchol, jejich výkony během turnaje nadchly. V pátek dokázali vyhrát těžkou základní skupinu, když porazili pozdější finalisty z USK Praha a následně i Skokany Brno. 💪Ve čtvrtfinále přešli přes silnou Lokomotivu Plzeň, a i když jim semifinále proti pozdějším vítězům Tygrům Praha nevyšlo, kluci bojovali až do konce. ⛹️‍♂️Bohužel v souboji o 3. místo podlehli Brandýsu a zbyla na ně pomyslná bramborová.

A jak se to celé událo?

Pořádně protřepané Rychlé špunty. Atmosféra před prvním špílem turnaje. Kluci nažhavení vyběhnout a ukázat co v nich je. V prvním utkání je čeká loňský medailista U12 z USK Praha. Zkontrolovat zápis … a jdeme na ně. Vstup do utkání se nám vydaří. Využíváme výškové převahy i našich silných stránek v přechodu do protiútoku. Po první čtvrtině 13:13. Druhou začneme famózně a dostaneme se do 6 bodového vedení, ale soupeř se promptně dotáhne a v poločase svítí na tabuli plichta. Ve třetí čtvrtině se nám agresivní obranou daří soupeře zaskočit a postupně překlápíme skóre na naší stranu. V poslední čtvrtině je to již litý boj o každý míč. Nedaří se nám obranný doskok, ale i přesto zvládáme držet krok. Problémy nám činí rozdílový hráč soupeře, ale všichni tři naši rychlonozí Drápos, Kapi i Šura se na něm postupně střídají a daří se jim jej aspoň trochu přibrzdit. V koncovce dáváme důležité trestné hody a vítězíme. Fantazie! Vstup do turnaje na výbornou. Odšpuntováno!

BCM Olomouc – USK Praha 61:55 (13:13, 30:30, 46:38)
Esterka 17b. 7/8; Šuranský 12b. 4/6; Lauda 7b. 1/6; Michálek 6b. 2/4; Drápal 6b. 2/5;
Škerle 6b. 1/2 1×3; Kapaňa 4b. 4/4; Šťastný 4b.; Wykret 0/2.
Hráč utkání: Jakub Šuranský

Druhé utkání turnaje nás čekají Skokani Brno. Od začátku zápasu se né a né dostat do tempa. Než nastartujeme nohy, soupeř jde do vedení 7:2. Po timeoutu přeřadíme a bodovou šňůrou během dvou minut otáčíme skóre. Druhá čtvrtina bude pro naše družstvo oříšek, zejména na doskoku a při obraně nejvyššího hráče soupeře. Víceméně sám tlačí Skokany velkou silou směrem k bodovému trháku. Ale my se nedáme a postupně dotahujeme bod po bodu. V poločase 24:25 pro Brno. Třetí část hry nehrají prim „šoupáky“. Jednoduché koše se kroutí z obroučky a úspěšnost klesá. Naštěstí rychlonožka Maťák, který si hvízdne druhou čtvrtinu po sobě, sebere v obraně pár míčů a nasměruje je správným směrem do soupeřova koše. Třetí kvarta 40:40. Drama vrcholí. Urostlý Skokan Vojta nám pod košem opět zatápí. Důrazem v obraně mu nedává nic zadarmo Adam, v útoku jej pak šťaví rychlostí Vašek. V poslední čtvrtině konečně hrajeme to, co umíme. Pouštíme míč rychle dopředu a běháme. Koncovku urveme, vítězíme, hala bouří. Čeká nás oběd, večeře a v sobotu čtvrtfinále!

BCM Olomouc – Skokani Brno 56:48 (14:11, 24:25, 40:40)
Šuranský 11b. 1/2; Michálek 8b. 1/4 1×3; Esterka 6b. 2/6; Drápal 4b., Šťastný 4b., Kapaňa 4b., Lauda 4b. 2/4; Rychtar 3b. 0/1; Škerle 3b. 1×3; Kvapil 2b., Bitomský 2b. 0/4; Kadlčík 2b., Wykret 2b.
Hráč utkání: Václav Esterka

Po utkáních ještě zkouknem kousek highlight zápasu pátečního dne mezi Děčínem a Brandýsem a alou na kutě. Začíná MS v hokeji, první třetinu a připravit na zítřek, čeká nás skvělá Plzeň.

Druhý hrací den zahajujeme dopoledním čtvrtfinále proti Lokomotivě Plzeň. Soupeř v základní skupině potrápil NH Ostrava, kdy prohrál v koncovce o koš a na turnaji se prezentuje tvrdým a rychlým basketbalem. Přesné takovým, jakým chceme i my. Do haly si najde cestu spousty našich fanoušků, atmosféra houstne. To bude panečku kotel! Od začátku do toho jdem jak se říká po hlavě. Víme, že se není kam schovat, běháme v tempu, dobře hrajeme 1v1, potápíme trojku. Super vstup! V druhé čtvrtině pokračujeme v nastaveném trendu. Bojujeme, daří se. Skórují všichni hráči na hřišti. V poločase máme polštář 14 bodů, ale soupeř neskládá zbraně. Ve třetí čtvrtině se vrací do utkání a dotahuje na 47:40. V poslední čtvrtině je to boj o každý míč, velké minuty v útoku hrají Drápos a Happy. Daří se jim procházet soupeřovou obranou a získávat fauly. Koncovku zvládáme a postupujeme mezi nejlepší 4 týmy turnaje. Z naší strany jeden z nejlepších zápasů na turnaji, proti skvělému soupeři, odmakáno. Hala bouří! Fanoušci fantastičtí, užíváme si to všichni…

BCM Olomouc – BK Lokomotiva Plzeň 59:48 (20:12, 39:25, 47:40)
Esterka 14b. 2/7; Šťastný 9b. 3/4; Michálek 8b. 1/2 1×3; Šuranský 7b. 1/1; Drápal 5b. 1/2; Kapaňa 4b., Lauda 3b. 3/4; Wykret 2b., Kvapil 2b., Rychtar 2b. 0/2; Škerle 2b., Bitomský 0/2.
Hráč utkání: Niky Lauda

Kdo by po zraněních a nemocech, které nás potkali před turnajem čekal semifinále?

V sobotním podvečeru nás v něm čekají Tygři Praha. První koš ze hry dáváme my, ale poté se na nás valí tygří lavina. Bod za bodem soupeř navyšuje skóre. Za stavu 4:10 rozjedeme nevídanou šňůru bodů kdy Kuba Šura s Kapim obracejí skóre v náš prospěch na 15:12. V druhé čtvrtině nastoupí nejlepší hráč soupeře (a pozdější MVP turnaje) Matěj Šnobl. Prakticky bodově sám 20 body v druhé kvartě otočí pomyslný „vlak“ směr Praha a získává Tygrům 13 bodové vedení v půli. Nebalíme to, ale v útoku se trápíme. V obraně dobře šlape Rychťa s Wykym, ale střelecký prach nám vyschl. Ve třetí ještě padne i druhému rozdílovému hráči soupeře Ondrovi Kroupovi a horko těžko doháníme rozjeté Tygry. V poslední čtvrtině už odoláváme, nevzdáváme, ale soupeř je prostě lepší a zaslouženě vítězí vyšším bodovým rozdílem. Na závěr kredit i Tondovi, Dzurovi a Růžovi, kteří sbírají cenné zkušenosti a daří se jim prosazovat proti dobré obraně Tygrů.

BCM Olomouc – Tygři Praha 35:65 (15:12, 19:32, 28:46)
Kapaňa 6b., Šuranský 6b. 1/2; Lauda 4b., Drápal 4b. 0/1; Michálek 4b., Wykret 3b. 1×3; Růžička 3b. 1×3; Bitomský 2b. 0/2; Esterka 2b. 2/6; Kvapil 1b. 1/2.
Hráč utkání: Adam Bitomský

V druhém semifinále obracejí zápas kluci z USK Praha a o třetí flek nás čeká urostlý Brandýs, tož uvidíme ráno!

Poslední hrací den vstupujeme do utkání o 3. místo. A jak! Pohlednou minibasketbalovou akcí nájezd-výhoz a Vojta potápí volnou trojku. Maťák s Vaškem dobře hledají volná místa v soupeřově k sobě semknuté obraně a daří se nám jít do vedení 15:10. Sudá pětka se snaží navázat na výkon první, ale problémy máme zejména na obranném doskoku. Basket stylem koš za koš, ale soupeř se dostává zpět na dostřel a poločas končí +1 pro nás. Úvod třetí periody nechytneme. Soupeř během 3 minut odskakuje do desetibodového vedení. V útoku se trápíme. Bedna Brandýsa ucpaná, z dálky nám nepadne. Zvolenou „taktikou“ soupeř přebírá otěže do svých rukou a vrací rozdíl opět na 10 bodů. (Ne)psaná pravidla minibasketbalu? Těžko soudit… I přesto se nevzdáváme a v závěru čtvrtiny stahujeme na přijatelných -5. V poslední kvartě se vracíme do zápasu, máme tlak na útočném doskoku a Drápos trefuje důležitou trojku. Jsme -1 bod 3 minuty před koncem. Kupíme však chyby. Chyby, které musíme dělat, abychom se herně posunuli. Bohužel pro nás, ne úplně v ideálním čase. A soupeř chyby trestá a překlápí utkání na svou stranu. Pomyslnou korouhev se snaží pozvednout ještě rychlostí Kapi, ale kluci z Brandejsa jsou herně zkušenější a v koncovce efektivnější. Poslední 3 minuty skórujeme pouze jednou a prohráváme o 10 bodů. Bronzová nám tak o fous uniká…

BCM Olomouc – BK Brandýs nad Labem 45:55 (15:10, 26:25, 34:39)
Esterka 13b. 5/8; Šuranský 8b. 1/2; Drápal 7b. 2/2 1×3; Škerle 5b. 2/4 1×3; Michálek 5b. 1/2; Kapaňa 4b. 0/1; Lauda 2b.; Šťastný 0/2.
Hráč utkání: Matěj Michálek  

Končíme tedy na celkovém 4. místě a bereme bramborovou. Do All-Star týmu turnaje je vybrán Vašek Esterka, nejlepším hráče týmu na turnaji je zvolen Kuba Šuranský.

Turnaj hodnotím z našeho pohledu jako povedený. Snažili jsme se hrát poctivý rychlý minibasketbal. Olomoucká „svatá“ trojice Obrana-Doskok-Rychlý protiútok; nás dostala do finálové fáze turnaje a bojů o medaile v kategorii U13. Pokud jsme během naší společné cesty v U11 byli o 50 bodů od postupu na MČR, v U12 stříbrní na Festivalu a v U13 vybojovali 4. místa z mistrovství republiky, jde vidět, že jsme se postupnými kroky zlepšovali a posouvali směrem kupředu k republikové špičce. Náš společný „Last Dance“ na domácím MČR jsme mohli ozdobit medailí, ale chyběl nám kousek k pomyslné třešničce na dortu…  

Kluci se však rozhodně nemají za co stydět, předváděli skvělé týmové výkony, odehráli dobrá utkání s kvalitními soupeři a stali se příjemným překvapením turnaje. Během víkendu načerpali mnoho cenných zkušeností, užili si fantastickou domácí atmosféru před zaplněnými tribunami a věřím, že si odnášejí spousty krásných zážitků. 👏

Velké poděkování jde našim fanouškům, kteří nás během turnaje podporovali a kterým se podařilo na našich utkáních vytvářet fantastickou sportovní atmosféru. 😍Díky moc bez vás by to nešlo! A zároveň velká gratulace a poděkování všem trenérům BCM, kteří se o kluky v jednotlivých kategoriích starají! 💙

Všem borcům držím palce v jejich další basketbalové cestě a po 4. letech předávám tým s vědomím, že jsme během našeho společného putování basketbalem udělali maximum. Ať se daří a basket baví!

Trenér Kryštof Skula.