U15 doma 2in1: proti OPA očekávaně, proti PV (ne)čekaně

Dvě utkání v jednom dni si vyžádala rozdělit soupisku U15 na dvě skupiny, aby se zvládla a zároveň se dostali na hřiště méně vytěžovaní hráči. Ti proti Opavě borci vysloveně sbírali zkušenosti, proti Prostějovu se druhé skupině (konečně) podařilo v koncovce ubojovat letošní první vítězství v ŽL.

G1, SK UP-BCM Olomouc : BK Opava                                 22 : 108 (7:30, 6:36, 7:16, 2:26)

Body: Urbánek 4-6/4, Neduchal, Přibyl, Sikora 4, Kupka, Schindler, Štýbnar 2, Stašek 0-4/0, Keder, Mužný, Trefil 0.

TH 10/4 = 40 %                        F- 11                Trojky: 0

G2, SK UP-BCM Olomouc : BK Orli Prostějov                     79 : 76 (24:24, 18:19, 15:15, 22:18)

Body: Nevrlý 29-13/9, Šaradín 14-5/2, Galko 10-7/4, Kubík 8, Mlčoch 6, Přibyl 5 (1), Sikora 4, Jakeš 2-2/0, Gregor 1-2/1, Keder, Přindiš 0.

TH 29/16 = 55 %                      F- 20                Trojky: 1

Utkání proti Opavě bylo pro první partu syrovou, avšak férovou konfrontací s reálným soutěžním prostředím v jeho rychlosti, délce vyžadované pozornosti a požadavcích na dovednosti v plném nasazení. Naši borci byli častokrát jako v Jiříkově vidění, přestože zrovna náš Jiřík mezi ostatními spolubojovníky nevyšel ze srovnání jako jeden z mála úplně špatně. Neztratili se a určitou úroveň udrželi i Urbi, dokud mu kondice, a hlavně síla dovolily vzdorovat, Příba, který se postupně otrkává a zbavuje nováčkovských klišé košíkové školní tělesné výchovy, a navrátilec Siky po třech měsících léčení dlouhodobého omezení. Tím si oba vysloužili nominaci i na odpolední, pro nás zásadní utkání.

Prostějov a Olomouc mají letitou rivalitu a bylo to cítit i v tomto utkání, zvláště když se hrálo o potvrzení místa nejslabšího v soutěži. Čistě sportovním pohledem ani jedna strana neměla totálně navrch. Orli byli basketbalovější, takticky vyzrálejší a v dovednostech nad námi. Naší straně pomáhal výškový průměr na jednotlivých místech, o něco zlepšená kázeň v obraně a určitá syrovost a větší tah „na bránu“ do zakončení. Z něj vyplýval vyšší počet získaných faulů a následných trestných hodů. Zde jsme poprvé v sezóně přelezli přes 50 %, což udělalo body v koncovce navíc.

TH se nakonec ukázaly jako rozhodující v jinak naprosto vyrovnaném střetnutí, kdy ani jedna strana nedokázala v některém období utrnout rozhodující náskok, jak dokladují i stavy jednotlivých čtvrtin. Ve 34. min Příbova trojka přitáhla tým na -1 (67:68). Následně nám PV daroval další dva útoky bez koše svými minelami z čáry TH, čím se momentum hry přesunulo na naši stranu naopak našimi proměněnými dvěma koši ze hry. V posledních čtyřech minutách byl tým aktivnější s jedním košem a TH 5/9 proti pouhým 2/4 u soupeře. Namísto taktického závěru 19 s do konce a míčem v držení jsme zbrklostí a neproměněným útokem pozvali Orly vyrovnat. Závěrečná akce pro trojku na prodloužení pak Prostějovu naštěstí nevyšla a naši hráči si pak mohli poprvé vítězně oddechnout. Bujaré veselí po tunách vlastních nevynucených chyb a neuvěřitelných minel moc očekávat nešlo.

Jak by se tomuto družstvu asi dýchalo, kdyby k bojovnosti a typům pro basket zmrazilo počet ztrát na méně než 12 ne za utkání, ale za čtvrtinu (?!?), a hráči proměnili alespoň každý druhý pokus z pod koše… A proč ne, tito kluci v podstatě konečně začínají objevovat samostatný basketbal.