St. mini 2008, turnaj NH Ostrava – bravo, chlapci! Den3

Neděle nás zastihla po ránu lehce v nedbalkách, takže se chvilku povídalo o tom, jak se hráči mají připravit na zápas a že je určitě lepší se na dobrém hotelu s velmi dobrou snídaňovou nabídkou v klidu a dobře najíst, než přijít na poslední chvíli a zírat kalným zrakem do kakaa…protože mě maminka nevzbudila. Nejsem IT odborník, ale na svém telefonu mám funkci Hodiny a Budík. Tak na co ty telefony máte, pánové?

G4, BCM Olomouc : Start Havířov           101 : 26

Jsou momenty, na které se nezapomíná, a že se jich s končící 37. sezónou pár nasbírá. Toto utkání bylo pro mě osobně od velkého vítězství na turnaji FIBA s děvčaty z OSK ve Skotsku a následné afterparty v Edinburgu asi nejpříjemnější zkušenost, co jsem u mládeže za poslední dekádu s basketem zažil. Důvod byl jediný a prostý – vůbec jsem utkání nekoučoval a nechal ho plně na hráčích, aby si ho řídili sami.

Porada před utkáním byla jasná. Hrajeme, jak se ukázalo, proti jedinému a výrazně slabšímu soupeři, nemá cenu si „honit triko“ a porážet ho o „milión“. Respektujme je, hrajme na pohodu a pošetřeme všechny naražené paty, natržená lýtka a natažené achilovky. Sedl jsem si stranou, zraněnému Šarovi předal tabulku a vedení utkání a pak už se jen bavil. Svobodná, přirozená dětská hra bez zásahů dospělých. Všichni se pravidelně zapojovali, vyhověli si a rozuměli si. Co je víc?

G5, BCM Olomouc : BK Pardubice          37 : 52

Nádherná podívaná a klobouk dolů před našimi borci. Pardubice byly basketbalově mnohem vyspělejší a dovednější, naši kluci ale chtěli ukázat, co v nich je. A to se jim podařilo. Neměli jsme na jejich technickou a taktickou převahu, ale kompenzovali to rychlými protiútoky a snahou v obraně. V první kvartě jsme dokonce dlouho vedli a Pbky si braly 2x TO. Jejich zralejší projev a také naše „marodka“ nás však postupně dostávaly na zadní sedadlo. Kluci se ale konečně dokázali prosazovat i ve spolupráci a pomalu, i když s mnoha chybami, začali hrát BASKETBAL, který má v budoucnu šanci na úspěch. To znamená týmové pojetí spojené se snahou o osobní prosazení bez alibismu, a to vše opět ve prospěch týmu. Hráčské hvězdy jsou pro tým výhodou, ovšem hvězdy nemohou hrát bez týmu.

Byli jsme jediný tým, který celkovému vítězi vzdoroval fakticky celé utkání včetně bodového rozdílu oproti +30 u dalších týmů turnaje. Paradoxně se odvážím predikovat, že tento náš tým roč.08, který spolu netrénuje, nehraje a teprve se skládá pro budoucnost, spíše jednou bude porážet Pardubice než Ostravu, která takové týmy ze svých základen postaví dva i tři. K tomu, aby se naši kluci vyrovnali svým historickým předchůdcům BCM s pravidelnou účastí v play-off extraligy, medailemi a budoucími reprezentanty, budou muset ujít ještě velmi dlouhou cestu a poprat se s mnoha překážkami. Základ a perspektiva zde však jsou.