1. a 2. kolo žákovské ELU14: Venkovní trip na Vysočinu

V sobotu 18. 1. vyrazilo družstvo U14 na první dvě kola žákovské extraligy.

Check-in a odjezd jako vždy bez problémů. Cesta dobrá. „Ještě že nesněží…“
Zakřiknuto. Za Devíti kříži se nám letos po dlouhé době opět ukazuje zima a sníh zasypává silnice. Sypače však brázdí i okresky, proto zbytek cesty  na pohodu.

V prvním utkání EL víkendu nás čeká Žďár nad Sázavou. Houževnaté družstvo od prvních minut ukazuje, že nás na jejich domácí palubovce nečeká nic jednoduchého. Slušně chytneme začátek, ale soupeř se zejména nasazením v obraně drží na dostřel. Trojkou s klaksonem z půlky vyhrává první čtvrtinu 20:17.
V druhé části hry se oba týmy trápí na šestkách. Obě družstva jich minou během druhé kvarty 8. Vyrábíme zbytečné fauly…  Zlom v utkání přijde dvě minuty před koncem 2Q, kdy horším přístupem v obraně a nepozorností obdržíme šňůru 10:2 a Žďárští Vlci jdou do 8 bodového vedení. Po změně stran se nám nedá upřít snaha, ale narážíme. Díky zbytečným ztrátám, nervozitě a boji na obranném doskoku. Po třetí jsme stále -8. Ve čtvrté se dostáváme do „ještě větších“ problémů s fauly. Nedohrají tři hráči v našich dresech. Konečně sklepeme nervozitu a přitvrdíme v obraně. Tři minuty před koncem se ještě vracíme do hry a stahujeme na rozdíl 2 bodů. Bohužel soupeř už si koncovku pohlídá a zaslouženě zvítězí 77:72.
Vyrovnané dramatické utkání ztrácíme zejména díky nevynuceným ztrátám. Stejně tak marnou snahou dobýt soupeřovu ucpanou bednu… Taky cesta.
Domácí chtěli víc, dali do hry větší srdce. Z prvního špílu odjíždíme s porážkou.

BK Vlci Žďár – SK UP BCM Olomouc 77:72 (20:17, 41:32, 59:51)

 

Po přejezdu do Jihlavy a ubytování se na ubytovně SK Jihlava,  načerpáme ztracenou energii v jihlavské restauraci Ježek. Společná večeře, teamtime a pak až ten Harry Potter. Vyříkáno, nálada zlomit to v neděli, bojová. Večerku už zvládáme dodržet i na čas. Jen ten Ježek moc nejede.

V neděli nastupujeme proti známému soupeři z olomouckého turnaje, BC Vysočina. Tým, který loni dokráčel do semifinále Národního finále U13 a který jsme při našich dvou vzájemných špílech ještě neporazili. Odhodlání to prolomit je na našich borcích cítit už od rána. Velmi dobře vstoupíme do zápasu a ujímáme se vedení 7:13. Záhy však soupeř rozjede „branko-stroj“ a 5 trojkami během 1Q otáčí skóre. Povedeným závěrem první čtvrtiny končíme nevídanou přestřelku za stavu 29:27 pro domácí Jihlavu. Od druhé kvarty však spíš vládnou obrany.
Zápas v tempu, kdy se skóre přelévá z jedné strany na druhou. Poměrně slušně se držíme. Jakoby vyměněné družstvo, v dobrém slova smyslu. Bráníme, skáčeme po volných míčích a bojujeme tak jak se sluší a patří. V útoku hledáme backdoorové sběhy, trefujeme šoupáky. V poločase 45:42 pro domácí. Po poločasové přestávce makáme. Otáčíme skóre a v půlce třetí části hry se dostáváme do vedení. Ve čtvrté čtvrtině už jedeme pilu. V zúžené rotaci v obraně dobře tlačíme na první přihrávku, běháme brejky a směřujeme zápas k vítěznému konci. Konečně hrajeme tak jak umíme a parádní zápas dotáhneme k vítězství. Dobře hoši!
Poklona jde i soupeři, který bojoval až do konce a nenechal ani píď domácí palubovky zadarmo.

BC Vysočina – SKUP BCM Olomouc 61:68 (29:27, 45:42, 55:57)

 

 

Z prvního venkovního víkendu žákovské extraligy se tak vracíme s bilancí 1:1. Dvě rozdílná utkání nám ukázala první zrcadlo soutěže. Vše ve vyšším tempu, větším tlaku a tvrdším důrazu. Měli bychom být schopni se tomu přizpůsobit a makat od prvních minut až do závěrečného klaksonu. Domů neodjíždíme i přes sobotní nezdar nespokojeni. Nedělním vydřeným špílem jsme ukázali, že můžeme hrát s každým. Věřím, že na dobrý výkon navážeme i v dalších utkáních a budeme pokračovat naší pílí v tréninku.

Díky patří rodičům, kteří nás na Vysočinu dojeli podpořit a pomohli zajistit dopravu. Družstvu, které se v pravý okamžik semklo. A v neposlední řadě i trenérům do Jihlavy za pomoc s ubytováním.