Kluci U13 vezou z Národního finále v Pelhřimově 9. místo!

Banda kluků U13 vyrážející na vrchol sezóny v Pelhřimově, vstříc republikovému finále. Na palubovkách místních tělocvičen se o prodlouženém víkendu 10. – 12. 5. prohání to nejlepší z minibasketbalových kategorií. 12 družstev z celé republiky. Už jen dostat se sem je úspěch. A jak jsme si vedli?

Po čtvrtečním odpoledním nástupu u haly UP, bezproblémové D1čce, check-inu na Pelhřimovské hale a večeři spojené s první obhlídkou města, zaleháme vpřed večer začátku třídenního putování turnajem. Ten den pivovar Poutník začíná točit Pelhřimovskou jedenáctku a startuje MS v ledním hokeji…  „Trenére, dáme to?“

Turnaj otevíráme s Pardubicemi. Kdo by čekal, že cesta o den dřív a delší spánek nám pomůže na soupeře „vletět“, je na omylu. Pardubičtí vystoupivší z autobusu, ovládají první poločas. Bílo-červených je plné hřiště. 26bodové manko z prvních 16 minut na tabuli svítí dost jasně. Musíme přidat! Trochu průvanu v kabině. Zvednout hlavy a jde se makat. V druhém poločase nastupuje jakby nové družstvo. Se soupeřem držíme krok a jsme s nimi schopni hrát druhých 16 minut jako rovný s rovným. Jest pravdou, že již některé své tahouny pardubičtí v závěru šetří, ale na naši hru se kouká mnohem lépe. Malé vítězství v podobě vyhraného druhého poločasu 22:20 potěší. Avšak ze soupeřova náskoku vybudovaného v prvních dvou čtvrtinách, při našem jarním spánku, toho moc neubylo. Synthesia si připisuje zaslouženě dva body za výhru. Odcházíme však s hlavou vztyčenou. Poraženi se ctí. Bude zlepšený druhý poločas vlaštovkou do dalších utkání?

BCM Olomouc – BK Synthesia Pardubice 42:66 (13:25, 20:46, 34:56)

Druhým soupeřem v základní skupině pro naše borce jsou ostravští Snakes. Začínáme fantasticky. Navazujeme na druhý poločas s Východočechy a kolektivní nebojácnou hrou překvapíme soupeře. Daří se nám běhat dopředu i proměňovat těžké pozice. I v obraně to funguje. V půli vedeme 28:18. Bohužel, v třetím a čtvrtém dějství hry se nám příliš nevede. Ostravský soupeř zapíná a my si horko těžko radíme s jeho vysunutým pressingem. Pod náporem „hadů“ se třese celá Křemešnická vrchovina a bohužel i kolena našich chlapců. Naivně se chytáme do pastí a místo rychlého přenosu míče z ruky do ruky, utápíme šance na čtvrtfinále v bezvýchodném driblingu do zdvojení. Přidá-li se hostující efektivita v zakončení, která soupeři v první půli chyběla, je vymalováno. Tělo chce. Hlava snad možná taky…, ale na hřišti pod tlakem nefunguje. V závěrečně kvartě Snejkům padá vše a my  snad i únavou z prvního špílu nechytáme dveře rozjetého vlaku. Prohráváme rozdílem 16 bodů. Soupeř byl lepší, chtěl víc a zvítězil. Gratulace. Náš hodný dětský basket předváděný v druhé půlce na takovéto týmy prostě nestačí…

 BCM Olomouc – Snakes Ostrava 45:61 (19:10, 28:18, 35:42) 

Dvě porážky nás posílají do bojů o 9. – 12. Místo. V sobotu ráno nás čekají domácí Sojky Pelhřimov. Plné hlediště. Parádní atmosféra. Obě družstva čekající na své první vítězství na turnaji. Boj může začít! První poločas se přelévá skóre ze strany na stranu. Vyrovnaný špíl pokračuje i po přestávce, kdy jdou však domácí ve třetí kvartě do sedmibodového trháku. 4 minuty před koncem utkání na tabuli svítí 52:43 pro domácí. Mobilizujeme síly a zodpovědnou obranou se snažíme vrátit do zápasu. 2 minuty do konce. Na tabuli stále svítí 7 bodový rozdíl ve prospěch Sojek. Míra nasazení a odhodlání zvítězit je v našem týmu velká. Dobře bráníme, padne nám i zvenku. I s trochou štěstí se za stavu 55:53 pro domácí dostáváme pět vteřin před koncem pod koš soupeře. Dostáváme míč do rukou Pavla, který vyrovnává. Hala bouří.  Ziskem se dostáváme ještě k poslední střele s klaksonem.

3, 2, 1 … Spadne tam?

Těsně mine koš a my jdeme do prodloužení. Tam už bojovným výkonem v obraně a větší úspěšností v útoku vítězíme rozdílem 8 bodů a připisujeme první WIN, na turnaji. Krásná bitva! Před domácími je nutno smeknout, celý zápas byli vyrovnaným soupeřem a zvítězit si zasloužili stejně jako my. Pro mě osobně byli kluci z malého města pořádající NF, příjemným překvapením turnaje a přejeme jim spoustu úspěchů a zážitků v jejich další basketbalové kariéře.

BK Sojky Pelhřimov – BCM Olomouc 60:68 po prodloužení (13:13, 24:23, 44:37, 55:55)

Druhý sobotní match nás zavedl do nové tělocvičny na 6. ZŠ. Těsně před námi v nervy drásající koncovce čtvrtfinále, zdolali v prodloužení plzeňští Grizzlies  Pardubice. Nás čekala nám známá z loňského NF v Příboře, Sluneta Ústí nad Labem. Velmi dobrý vstup a převaha v podkošovém prostoru nás v poločas e posílají do vedení 32:19. I přes naše polevení, zejména na obranné polovině, kde jsme opět spadli do Sleeping módu, již vedení uhlídáme a připisujeme druhý zářez na pažbě. Borci z Ústí rozhodně zaslouží také pochvalu, protože zápas nezabalili a trápili nás do posledních minut zápasu.

BCM Olomouc – Sluneta Ústí nad Labem 59:47 (11:10, 32:19, 49:39) 

V neděli na závěr turnaje se opět, stejně jako loni potkáváme s Baskeťáky z Josefova. Zahájíme dobře a poločas vyhráváme v poměru 30:19. Velmi laxním přístupem, způsobený možná únavou, možná širší rotací hráčů naskakujících do utkání ztrácíme vedení.  Josefov, nabuzený urvat první vítězství na turnaji, pár vteřin před koncem otáčí na 48:47. Trenérovi šedivý vlasy. Naštěstí Miky získává 15 vteřin před koncem míč a proměňuje šoupák, čímž překlopí misky vah na naši stranu. Vítězíme tedy i v posledním zápase skupiny o 9. – 12. Místo, avšak horším výkonem, slabším nasazením a našim rozklepáním se o výsledek děláme malinkou kaňku za našim povedeným vystoupením na turnaji.

BCM Olomouc – Baskeťáci Josefov 49:48 (15:5, 30:19, 37:33)

Turnaj končíme 9. a i přes rozpačité pocity z posledního utkání musíme kluky pochválit! Dodřená kolena, unavení a dobytí po turnaji nechali na hřišti během tří dní úplně všechno. Málo kdy během našeho čtyřletého putování mi udělali větší radost. Ať už zmíněným nasazením, hrou kterou jsme se zde prezentovali či chováním reprezentující klub, město i oblast. Snažili jsme se hrát rychlý, bojovný basketbal bez clon. Bránit poctivě po celém hřišti a nenechat soupeři nic zadarmo. Některé klíčové okamžiky jsme zvládli, některé ne, ale o to více zkušeností si z republikového turnaje odvážíme a tím větší máme prostor ke zlepšení 🙂

 

Velký dík patří pořadatelům, kterým se podařilo uspořádat v Pelhřimově parádní turnaj, který měl vše, co republikové finále má mít. Stejně tak našim rodičům, kteří s námi cestovali na Vysočinu a podařilo se jim vytvořit parádní atmosféru. Díky všem trenérům, kteří se v BCM o naše hráče starají a podílí se na jejich rozvoji. A v neposlední řadě i klukům, kteří se tentokráte nevešli do nominace, ale během roku s námi trénují a stejně jako ostatní mají lví podíl na pěkném umístění našeho družstva na Národním finále 2019.

Fotogalerii z NF naleznete na:
https://bcmolomouc06ky.rajce.idnes.cz/

http://patak-foto.cz/Sport/MCrU13-PE/

Pořadí turnaje: 
1. Tigers České Budějovice
2. BA Grizzlies Plzeň
3. NH Ostrava
4.  BC Vysočina
5.  BŠ Tygři Praha
6.  BA Nymburk
7.  BK Synthesia Pardubice
8.  Snakes Ostrava
9.  SK UP BCM Olomouc
10.  Sluneta Ústí nad Labem
11.  BK Sojky Pelhřimov
12.  Baskeťáci Josefov