U13 si přiváží cenné zkušenosti z Národního finále v Děčíně

Kategorie U13 se zúčastnila národního finále v „nedalekém“ Děčíně. Očekávání na umístění nebyla vysoká, ale jedno vítězství ve skupině a následný postup do čtvrtfinále byl sen. Nicméně nasazení do „skupiny smrti“ (BK Pardubice a USK Praha) byl pro nás těžký kousek a zůstala na nás tak skupina o 9.-12. místo. Ale i to se ve sportu někdy stává.

Celé družstvo procházelo sezonou bez klopýtnutí, výkonnostně šlo nahoru, ale v den D se z ničeho nic zaseklo a psychicky sesypalo. Sport je z velké části o hlavě a tu my jsme tentokrát neměli. Hold, jak se říká, cesta k velkým vítezstvím vede skrze velké prohry. Více takto těžkých zápasů. Kéž si kluci z turnaje odnesou jednak ponaučení a pak spoustu zkušeností. Věřím, že spoustě hráčů toto měření sil se špičkou ČR otevřelo oči a zjistili, že cesta k úspěchu vede pouze přes maximální tréninkové úsilí. Tady už se musí každý hráč poprat a udělat maximum pro svůj okamžik slávy. Tréninková píle je klíčem!

Hard work beats talent when talent does not word hard“

Celý turnaj jsme byli schopni odehrát skvělé první čtvrtiny, a to i proti celkům Pardubic a USK Praha. Pak ale přišel zlom, soupeř si vybudoval 10bodový náskok a od té doby jsme se psychicky sesypali a náš výkon šel o 154% dolů. Všech 5 utkání jako přes kopírák včetně posledního utkání o 9. místo, kdy jsme prohráli již vyhrané utkání proti BA Nymburk. Strach, nedostatek odhodlání, děravá obrana a nespočet neproměněných dvojtaktů z jasných pozic nám ve druhém poločase podřízly hrdla a zůstalo na nás celkové 10.místo. Pro střední moravu je to v této kategorii konečně seznámení se s realitou a pro naše hráče obrovská zkušenost do dalších turnajů.

Obrovské poděkování patří kapele, která přicestovala s námi do Děčína v čele se svým prezidentem RD a podporovala kluky při každém utkání v dobrém i ve zlém. Za jejich výkony a složení chytlavé zápasové písničky si naši fanoušci zasloužili jednoznačně zlaté medaile.

Rozhovor s kapitánem týmu Adamem Weiserem:

  1. Jak bys zhodnotil národní finále v Děčíně? Povedlo se? Užil sis to?

Těžká skupina, i kdybychom hráli nejlépe, nejspíš bychom nepostoupili ze skupiny. Užil jsem si to, ale náš tým měl spoustu velkých nedostatků.

  1. Co říkáš na konečné desáté místo v republice?

 Mohlo to být lepší, největší škoda zápasu s Nymburkem.

  1. Který tým se ti líbil na národním finále basketbalové nejvíce?

Nejvíc se mi líbil Děčín. Díky tomu že všichni hráči hráli na 100% a bojovali bez ohledu na skóre.

  1. Určitě sis domů přivezl spoustu basketbalových zkušeností. Je nějaká jedna konkrétní věc, na které se teď chceš ty anebo celý tvůj tým zaměřit a zlepšit?

Já osobně bych se chtěl zlepšit v úspěšnosti trestných hodů. Celý tým má ale spoustu nedostatků, hlavně v úspěšnosti zakončení a v chuti sežrat každý odrazeny míč a v celkové agresivitě.