BASKETOVÝ KVÍZ Historie a fakta TÉMA 1: Nejstarší historie basketbalu

Basketbal, u nás původně dlouho nazývaný košíková, patří ke skupině sportů, které vznikly uměle s určitým záměrem ze strany svého „vynálezce“.

Známe tak jméno člověka, který ho vymyslel, datum jeho vzniku i důvody, které k jeho vzniku vedly a k čemu měl původně sloužit. Ne všechny takto vytvořené sporty mají dlouhou životnost, anebo se hrají jen v omezeném území jako např. Česká házená, nebo Galský fotbal (Gaelic football) apod.

Basketbal se jedním z nejrozšířenějších sportů na celé planetě. Je po fotbalu druhý největší sport počtem registrovaných hráčů a prvním v počtu národních federací.

 Otázka č.1 Kdy a kde basketbal vznikl a jak se jmenoval muž, jenž ho vynalezl?

Otázka č.2 Co ho přivedlo k nápadu vymyslet nový sport? Podařilo se mu to? Uměl bys přidat nějaké příklady i ze současnosti, která sportovní odvětví basketbal hojně využívají jako doplňkový sport?

Otázka č.3 Jak počáteční „basketball“ vypadal a v čem se od současného pojetí lišil? Najdeš aspoň 3 zásadní odlišnosti, které jsou pro současnou hru naprosto „mimo mísu“, zastaralé? Které věci se naopak nezměnily a stále drží původní nápad a hru?