Ukončení základní části ŽLU15

V sobotu 7.12. a v neděli 8.12. odehrála kategorie U15 poslední zápasy základní části žákovské ligy. Obě utkání proběhla na Ostravské půdě, sobotním soupeřem byli Snakes Ostrava a neděli patřil souboj s BK NH Ostrava.

Snakes Ostrava nás v Olomouci při prvním střetnutí nešetřili a jasně vyhráli o 64 bodů. Především nám dělal problém vysunutý obranný „zone press“, přes který jsme měli problém dostat míč na útočnou polovinu. Díky této zkušenosti jsme se poctivě na odvetu připravili. A že jsme se připravili, bylo opravdu znát hned od první minuty utkání. Znovu soupeř vysunutou obranou atakoval naši rozehru. Zdvojování hned po vyhození jsme řešili krátkými jednoduchými přihrávkami a rázem z toho byli příležitosti přečíslení. Do toho fungovala naše obrana. Poctivě a včas jsme se vraceli a nutili soupeře k těžkým střelám. První čtvrtinu jsme vyhráli 18:15. Ve druhé čtvrtině jsme se sice stále prezentovali líbivým a rychlým basketbalem, bohužel nám odešla přesnost v zakončování. Ostravští toho využili a v poločase se šlo do kabin za stavu 45:34 pro tým domácích. Po změně stran se soupeřův výkon výrazně zlepšil a k tomu jim přispívala úspěšnost proměňování střel z dlouhé vzdálenosti. Naše obrana byla stále dobrá, bohužel útok domácích byl lepší. Jejich vedení se postupem času navýšilo na 20 bodů a pomalu, ale jistě si zbytek zápasu pohlídali a dokráčeli si k výhře. Přesto jsme předvedli velmi solidní výkon, obzvlášť v první čtvrtině, kdy jsme byli jasně lepším týmem.

Snakes Ostrava 93 : 64 BCM Olomouc

Brož – 15b, TH 6/2; Kalita – 12b; Kaštil – 10b, TH 6/4; Grunta – 9b, TH 7/1; Turna – 9b, TH 3/1; Špička Jan – 7b, TH 2/1; Špička Jakub – 2b, TH 2/0; Heckelmoser – 0b

V neděli jsme se střetli s velmi silným soupeřem NH Ostrava. Začátek zápasu byl bohužel opakem sobotního zápasu. Hned v úvodu jsme měli problém překonat agresivní obranu a dostat se na útočnou polovinu. Okamžitě nás soupeř trestal rychlými protiútoky, na které jsme neměli odpověď. Po první čtvrtině jsme prohrávali už o 21 bodů. Druhou čtvrtku jsme se lehce rozehráli a bodově jsme se začali prosazovat. Velkým problémem však byla propustnost v obraně. Soupeřova kvalita byla opravdu znát a k tomu bych připočetl únavu hráčů ze sobotního odedřeného zápasu, což dělalo rozdíl v herním projevu. Velkým pozitivem na naší straně byla úspěšnost trestných hodů – 73,7%. Nezbývá než pogratulovat Ostravě k výhře a pomalu se připravovat na druhou část sezóny.

BK NH Ostrava 108 : 56 BCM Olomouc

Brož – 16b, TH 5/4; Grunta – 13b, TH 3/3; Turna – 12b, TH 7/4; Špička Jan – 9b, TH 4/3; Kalita – 6b; Flaks, Špička Jakub a Heckelmoser – 0b