První výhra U15 v žákovské lize?

Víkend 23. – 24. 11. patřil soubojům s týmy z Brna a Žďáru nad Sázavou. Zatímco sobotní duel s papírově významně lepšími JBC Tygry Brno nepřinášel velká očekávání, tak na nedělního soupeře, BK Vlci Žďár, jsme se přímo těšili!

Brněnský trenér využil široké hráčské základny a nepřijel v nejsilnější možné sestavě. Faktem je, že v té době jsme okupovali poslední příčku bez jediné výhry, a naopak tým Brna bez jediné porážky byl na prvním místě. Cítili jsme tedy aspoň šanci soupeře potrápit. Brněnští nás v žádném případě nepodcenili a než jsme se rozkoukali, na tabuli svítilo skóre 0:14. Nejvíce nás trápily ztráty z nevynucených chyb v rozehrávce, které soupeř pohodově trestal. Ve druhé čtvrtině jsme lehce zabrali, ale na každý koš jsme se opravdu nadřeli. Brněnská obrana byla velmi kompaktní a hráči hbitě předpovídali veškeré naše útočné snažení. Velkým nedostatkem z naší strany byly nájezdy levou rukou. Všechno jsme totiž tlačili na sílu přes pravou polovinu hřiště a tím jsme soupeři značně ulehčili práci. Na výkon z prvního poločasu tým Brna navázal i ve druhém a dokráčel si k jasné výhře.

BCM Olomouc 49 : 87 JBC Tygři Brno

Turna – 17b, TH 5/5; Brož – 11b, TH 5/1; Grunta – 10b, TH 3/2; Kaštil – 3b, TH 2/1; Kalábek – 3b, TH 2/1; Kalita – 2b, TH 4/0; Hofhans – 2b; Špička Jakub – 1b, TH 2/1; Flaks, Špička Jan a Očenášek 0b

Očekávání před nedělním soubojem byla velká. Hráči netrpělivě a hladově vyhlíželi odvetný zápas s BK Vlky Žďár. Na jejich palubovce jsme celou dobu dotahovali skóre, ale nakonec po odbojovaném zápase jsme tuto bitvu prohráli. Nezbývalo nám nic, než v tréninku vystupňovat nasazení a nenechat nic náhodě. Dokonce i výkony v ostatních zápasech se zlepšovaly. Nadešel čas si to první vítězství urvat!

Před zápasem v kabině panovala dobrá nálada a kluci nic jiného, než výhru nepovažovali za možnost. Hned první akce ukázala, že tempo zápasu chceme udávat my. Po rychlém nájezdu a skvělém shozu na podkošového hráče, jsme šli do vedení jako první. V obraně jsme především čerpali z výškové převahy a po těžkých střelách soupeře jsme lehce sbírali obranné doskoky. Největší problém nám dělal kapitán hostí. Přestože jsme na něm v obraně střídali hráče, udržoval tým Žďáru na dostřel. První čtvrtina skončila v náš prospěch 33:24. Z projevu hry bylo ale znát, že jsme jasně lepším týmem. V útoku jsme hráli týmově a co se nepodařilo zakončit z první, jsme posbírali na útočném doskoku, kde jsme měli značnou převahu. Dařilo se nám také, na tréninku pilované, rozběhnutí rychlého protiútoku, a hlavně i jeho úspěšné zakončování. Zároveň pokud jsme dodržovali správné rozestavení při postupném útoku, tak byly k vidění kombinace nájezd-výhoz či sběhnutí za obráncem „backdoor“. Celý zápas jsme postupně vedení navyšovali a na konci třetí čtvrtiny jsme vedli už o 28 bodů. S přibližujícím se koncem zápasu byla hráčská uvolněnost jasně znát a vedení se nám podařilo ještě navýšit. Poprvé v této sezóně tak mohu prohlásit, že jsme jasným rozdílem v zápase zvítězili.

Velký dík patří hráčům za jejich přístup k tréninkovému procesu. Díky němu se trénink, co trénink zlepšujeme a první vítězství je toho zaslouženým důkazem. Dík patří také rodičům za aktivní podporu a pohotovou spolupráci. Zde však naše cesta nekončí. Jak víme, je stále v naší hře plno nedostatků, na kterých je potřeba nadále v tréninku pracovat.

BCM Olomouc 117 : 75 BK Vlci Žďár

Kaštil – 39b, TH 6/5; Kalita – 22b, TH 4/2; Grunta – 18b, TH 1/0; Turna – 18b; Brož – 14b, TH 1/1; Kalábek – 5b, TH 4/3; Špička Jan 1b, TH 2/1; Flaks, Hofhans, Očenášek a Špička Jakub – 0b