U13 venku s Prostějovem

 Starší minižáci odehráli další dvě utkání soutěže, tentokráte v Prostějově.

V okleštěné sestavě kosené nemocemi a výlety na chatu…, i přesto v 15 hráčích, jsme zavítali na nám dobře známou, palubovku Dr. Horáka v Prostějově. Po dvou nepřesvědčivých výkonech se nám hnízdo Orlů tentokráte vykrást nepovedlo.

Úvodní minuty prvního utkání byly z našeho pohledu nervózní. Neproměňování jasných příležitostí spolu s nezodpovědnou obranou poslalo PV do vedení po první čtvrtině. Ve druhé jsme již rozhýbali nohy a zrychleným přechodem do útoku ovládli 2. kvartu v poměru 10:18. Dolů nás však tlačilo neproměňování TH. Bilance 1/11 ve 2Q nechala soupeře na dostřel a v poločase tak svítilo na tabuli 23:27. Druhý poločas jsme nezahájili vůbec zle a šli do 8 bodového vedení. Pak však postihl naše družstvo kolaps. Druhou část čtvrtiny jsme prohráli 21:4, zejména naší nedůsledností a neochotou na doskoku, kdy nás nižší soupeř trápil pod oběma koši. A hlavně totální absencí obrany, včasného nabrání hráče či případné výpomoci na únikajícího útočníka. Bez komunikace, bez nasazení, napůl plynu. V  útoku pak vázl rozjezd RP. Se zataženou ruční brzdou jsme (ne)vybíhali správně a rychle dopředu, místo toho čekali na hráče s míčem, a jako letka RAF ve formaci „řada“ se snažili
(ne)přečíslit soupeře. V poslední kvartě jsme se ještě vzchopili v závěru zlepšenou obranou, ale na více jak zasloužených -10 to nestačilo.

BCM Orli Prostějov – SK UP BCM Olomouc 61:51 (13:9, 23:27, 50:39)     Fauly – 18:25
Kaštil 12b – 2/10, Čank 10b – 0/3, Očenášek 8b, Pazdera 4b, Broda 4b – 1/2, Ševčík 4b, Vojtko 3b – 1/2, Němec 2b – 0/2, Bouzek 2b, Flaks 2b, Hrnčíř, Kalita, Krátký, Strebkov, Viravec.

Druhý zápas jsme začali o poznání lépe. Dobrým nasazením a nebojácným napadáním koše se nám podařilo dostat do vedení 6:19. Poslední dvě minuty čtvrtiny jsme však opět naší lehkomyslností, strachem a zbrklostí nechali soupeři, který se mohl dotáhnout. V druhé kvartě se přelévalo skóre ze strany na stranu. Po změně stran jsme znovu vypadli z role… Na útočné polovině jsme nedokázali vyhrát 1na1 a prosadit se. Někdy se až zbaběle zbavovali míče s cílem proběhnout si do rohu a schovat se, jen abych nedostal míč. Bez snahy ohrozit koš. Bez snahy jít na doskok. V obraně jsme pak nedokázali přibrzdit střelce domácích a překročit práh komfortní zóny s cílem porvat se dravěji o míč. Lapajíc po dechu ve vakuu naší pohodlné bubliny, jsme i druhé utkání prohráli.

BCM Orli Prostějov – SK UP BCM Olomouc 78:55 (16:19, 28:25, 52:36)   Fauly – 11:13
Kaštil 18b – 4/5, Očenášek 9b – 1/2, Vojtko 9b – 1/2, Flaks 6b, Čank 4b, Pazdera 3b – 1/4, Strebkov 2b, Němec 2b, Bouzek 2b, Broda, Hrnčíř, Kalita, Krátký, Ševčík, Viravec.

Celkově jsme pak v Proßnitzu nepředvedli dobré výkony. Záblesky světla povedených individuálních akcí, střídali výpadky v obraně i v našich hlavách. Zbytečná nervozita nám svazovala kolena.
Moc dobře se neuvedli tentokráte hráči jdoucí z lavičky, kteří všichni dostali svůj prostor na hřišti. Místo aby rozběhali soupeře a unavili jej, propadali v obraně. Někteří dokonce po dvou minutách na hřišti nepochytili koho, že vlastně brání. Ale ani zbytek družstva nehrál prim. Naši početní převahu nad soupeřem jsme nedokázali využít v náš prospěch. Orli hráli s větším nasazením, ve vyšším tempu. Nikdo z našich borců nedokázal pozdvihnout hroutící se korouhev a vzít zodpovědnost na sebe. Prostějovští tentokráte chtěli o něco více než my a v obou utkáních zvítězili.
Nicméně takováto utkání jsou pro nás to pravé ořechové. S dobrým soupeřem, vyrovnané zápasy, jen tak se můžeme posouvat dál. Nezbývá než spadnout z hrušky, oklepat se, zvednout hlavu  a obout se opět pořádně do práce v tréninku. Jen přes porážky totiž vede cesta k vítězství!

 

P. S. – Malá poznámka k ČABRu.  Nebylo by od věci, aby utkání o první místo ve skupině řídili dva rozhodčí. Ač to výsledek utkání výrazně neovlivnilo, bylo by pro obě družstva důstojné a odpovídající kdyby se rozhodčí nemusel trápit na ploše sám…