Telátka se zvonečky na krku, bim-bam, a měkké indikátory výkonu

 Jako když na poloninách Zakarpatské Rusi potkáte stádo jalovic s klinkajícími zvonci na krku, tak se zatím potulujeme po hřišti a hledáme tam trs šťavnatého jetele, tam chutnou pampelišku, občas ocáskem odvaneme ováda, tedy dotírajícího protihráče. Tak bych charakterizoval naše aktuální stadium na hřišti v metafoře rozkoukávání se na začátku hry, zatímco soupeři už pádí ke koši (a skórují), hledání a okamžitého (ne)nacházení správné strany pro útok/obranu a fixování jednoho (správného) útočníka pro osobní obranu.

A pak je zde druhý pohled vyjádřený ústy přítomné laické veřejnosti. „No, loni, jak jsem je viděla, tak se jen všichni honili za balónem, a teď se už na to dalo dívat.“ Troufnu si tvrdit, že se postupně rozšiřujeme a prodlužujeme (spacing), lépe, tedy včasněji reagujeme a přepínáme při změnách obrany a útoku (game alternation) a vedle jasného Tréfy a Fidžiho, kteří toto snad pili s mateřským mlékem, už ochotněji a s menší bázní chodíme do míčů a skrumáží (diving), jakkoliv pořád zůstává nemalá partička „čistých“ hráčů, kterým se na  zem pro míč moc nechce a odtažitým postojem těla a hrůzou ve tváři se na bojující hráče o míč dívají jak na porcování obětiny v chrámech starých Mayů. Disgusting, is it? Jenže toto jsou míče, které rozhodují o počtu útoků a potenciálně o konečné výhře, či prohře.

Jedna kvarta proti lepším, vyhranějším a zároveň přiznaným starším hráčům (ti však nebyli oproti šumperským 08 dominantní) byla nad naše možnosti. Druhá čtvrtka se dala brát jako fifty-fifty s vědomím, že hrála i proti jejich 2009-11 (!!), což byla i příjemně překvapivá vzpomínka na minulost (hráč Kozák, 2011, dědeček ligový hráč Jarda Čech z Bludova v Dukle Olomouc a „ahoj-ty-ses-vůbec-nezměnil“). Celkově jsem nebyl nespokojený až na jednu sviňárnu od Patrika a Fidžiho, za kterou byli odesláni za trest na tribunu a celý tým byl za ně potrestaný tím, že pak jednu čtvrtinu musela Tréfova skupina hrát bez střídání do vyčerpání. Tím se nám nepodařilo splnit úkol dosáhnout v G2 nižšího rozdílu ve skóre, i když jsme na něj mohli dosáhnout, a kondičně jsme odpadli. Dokud nespravíme kázeň…

G1, TJ Šumperk MIX : UP-BCM Olomouc                           57 : 23 (22:2, 9:5, 13:0, 13:16)

Body: Trefil 10-TH 6/2, Kupka 5-2/1, Nevrlý 2-4/2, Dráč, Fiala, Přindiš 2, Neduchal 0-2/0, Balcárek, Jašek, Mlčoch, Sikora, Schindler, Šmérek a Štýbnar 0.

TH 14/5 = 36 %                        F- 8                  Trojky: …

G2, TJ Šumperk MIX : UP-BCM Olomouc                           57 : 16 (8:6, 24:2, 15:0, 10:12)

Body: Trefil 8, Nevrlý 2-2/0, Přindiš, Schindler, Šmérek 2, Balcárek,Dráč, Fiala, Jašek, Kupka, Mlčoch, Neduchal, Sikora a Štýbnar 0.

TH 2/0 = 0 %                F- 8                  Trojky: …