Přátelský miniturnaj U13 na Stupkárně

 Na den české státnosti jsme se v přátelském miniturnaji utkali s družstvy BCM Orli Prostějov a Snakes Orlová. Zavítali jsme tentokrát netradičně do tělocvičny při ZŠ Stupkova, kde jsme i přes některé herní nedostatky, dokázali dvakrát zvítězit.

V prvním utkání nás čekal starý známý soupeř z Prostějova. Hosté nastoupivší v deset, bez tří stěžejních hráčů nebyli schopni vzdorovat dlouho. Nástup do utkání a udržení tempa v první kvartě přineslo vedení 21:4. Ve druhé čtvrtině již soupeř přiložil do kamen a zejména ve hře 1 na 1 nám činil problémy. Tlak na doskoku a rychlý přechod do útoku však udržel z naší strany vedení i ve druhé čtvrtině. Naše družstvo, též nekompletní, zahazovalo spousty jednoduchých šoupáků, což nás tlačí k zemi. Vybíhání do rychlého protiútoku středem, kudy se vrací celá obraná, není to pravé ořechové též chlapci. Avšak i přes tyto nedostatky můžeme býti s hrou relativně spokojeni. Obrana slušná, chuť jít za doskokem pod košem soupeře, velká. Pochvalu zaslouží i borci z Prostějova. Převážně mladší kluci podali bojovný výkon a i přes vysokou porážku nás v sezóně jistě prověří v lepší palebné síle.

V našich řadách bodově řádil zejména Pavel Kaštil, na druhé straně hřiště v obraně pak Ríša Selucký. Slušně se uvedli i Marťas Kráčmar a Tom Flaks. Příjemně překvapil obětavostí a nasazením i Tom Kalita, jen tu čelenku by neměl zapomínat…

SK UP BCM Olomouc – BCM Orli Prostějov 89:42 (21:4, 39:17, 65:32)
Kaštil 23b – 1/2, Selucký 14b, Kráčmar 10b, Broda 8b – 0/2, Očenášek 7b – 1/4, Ševčík 6b – 2/2, Čank 6b, Vojtko 4b, Pazdera 4b, Flaks 4b, Kalita 2b, Hrnčíř 2b, Dráč, Krátký.

Ve druhé zápase jsme se setkali pro nás s novým soupeřem Snakes Orlová. Opět družstvo složené převážně z kluků ročníků 07 drželo krok v první čtvrtině do 5 minuty. Potom, už aktivní obraná fáze a včasné nabírání hráče s míčem překlopili misky vah na naši stranu. Zlepšili jsme úspěšnost proměňování jasných příležitostí. Rychlý protiútok opět s menšími nedostatky, ale ve vyšším tempu a rychlosti, spolu s efektivním zakončením přinášel ovoce a náskok se zvyšoval. V sudých pětkách naopak soupeř bojoval, náskok ukrajoval a místy i naše družstvo přehrával.
Orlová i přes velice sympatický výkon, tentokrát na vítězství nedosáhla a my si připsali druhou výhru. Za zmínku určitě stojí kapitán Kryštof Orlovských Snakesů, který v prvním utkání při boji o míč utrpěl roztržené obočí. Po rychlé sešívačce v nedaleké nemocnici a návratu do haly, ještě zvládnul naskočit do probíhajícího druhého špílu proti domácí Olomouci. Pro mě bojovníkem a srdcařem turnaje!

Bázeň a ostych zahodil, a toho dravého Karla probudil, Karlos Očenášek. Nebál se najíždět a přitvrdil v obraně. Jen ty trestné hody div neprorazí desku. V obraně šlapal slušně i Honza Brodič, dokázal přibrzdit hostujícího špílmachra s číslem 23. To samé se dá říci i o obranné práci Martina Vojtka, který se vrací po nemoci. Do týmu dobře zapadají i nové akvizice Vojta Ševčík a Miky Čank. Nebojí se hrát
1na1 a po vniku se jim daří hledat volné spoluhráče, mnohdy tyto přihrávky dodají útoku potřebný šmrnc, ale je třeba i občas vyhodnotit situaci a dojít nájezd až do koše.

SK UP BCM Olomouc – Snakes Orlová 81:36 (24:8, 44:21, 65:27)
Očenášek 16b – 0/3, Kaštil 13b – 1/6, Selucký 12b – 0/3, Čank 8b, Kráčmar 8b, Broda 7b, Flaks 6b, Vojtko 5b, Ševčík 2b, Pazdera 2b, Dráč – 0/2, Krátký – 0/2, Hrnčíř, Kalita.

Náš celek se s druhým matchem popasoval lépe než s prvním utkáním. V postupném útoku se dařilo zakomponovat do hry i náznaky kombinace hoď a běž, společně s přenášením míče z jedné na stranu druhou. Tempo i nasazení bylo odpovídající zápasovému nastavení. Good job týme!

Na závěr velký dík Kláře a Kubovi Brodovi za obstarání stolku. Všem trenérům, hráčům i rodičům, kteří na sv. Václava na Stupkárnu dorazili a užili si sportovní vyžití během státního svátku. Soupeřům přejeme do sezóny spoustu zdaru a někdy zase na shledanou! 🙂