ZŠ Heyrovského bude hrát v Juniorské NBA lize za Philadelphii 76ers

 Ve čtvrtek 5. 10. proběhl v Praze na Královce slavnostní draft letošního ročníku Jr NBA League. Juniorská NBA liga, jak se jí počeštěně říká, je jedinečný projekt pro děti z prvních stupňů základních škol, kdy mají děti možnost hrát pod hlavičkou jednoho z týmů NBA, nosit jejich dresy a reprezentovat školu i vybraný tým. Je to basketbalový turnaj kopírující herní systém NBA, který má za úkol propagovat basketbal po celé České republice. Každá škola zúčastněná v projektu, respektive tým, reprezentují jeden z 30 týmů NBA, který jim je přidělen na základě draftu. Projekt je ve stejné podobě realizován po celém světě a NBA se na organizaci aktivně podílí.

Do kvalifikačních kol konaných loni se přihlásilo přes 70 škol z celé České Republiky. Do hlavní části postoupilo 30 nejlepších a ZŠ Heyrovského je jednou z nich, jako jediná v Olomouckém kraji. Na draftu kde se sešlo 30 zástupců škol a kapitánů, bývalý hráč NBA a reprezentační kapitán Jiří Welsch vylosoval družstva pro všechny školy. Heyrák bude hrát v divizi F za Philadelphii 76ers jejíž dres v minulosti oblékali třeba Wilt Chamberlain, který jako jediný dokázal vstřelit 100 bodů v jednom zápase, nebo například Julius Erving který byl jedním z prvních „smečařů“ nebo také Allen Iverson, který je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Soupeřem v základní části nám budou dvě opavské a dvě ostravské školy, které budou oblékat dresy týmů Boston Celtics, Brooklyn Nets, Toronto Raptors a New York Knicks. Základní část se bude hrát v Opavě a v Ostravě zhruba od poloviny října do poloviny listopadu. V případě úspěchu naši kluci a holky mohou postoupit do playoff a sehrát další utkání proti týmům z celé České Republiky.

Náš kapitán Jakub Ševčík z 5.D se kromě draftu zúčastnil také vzorového tréninku se zástupkyni NBA pro střední a východní Evropu Vanji Cernivec ze Slovinska, kde společně s Milenou Moulisovou a Jiřím Welschem rozvíjeli basketbalové dovednosti. Kromě něj loni do kvalifikačních bojů, a letos do hlavní soutěže, naskočí také: Jakub Galko z 3.B, Adam Bílek (4.A), Dominika Píchová, Lenka Filoušová, Lucie Šilbertová (4.B), Jan Broda, Jakub Broda (4.C), Metoděj Pazdera, Tobiáš Novák, Jan Monič, Lukáš Ponížil (4.D), Saša Strebkov, Šimon Němec, Martin Vojtko (5.A) a Vojta Kyselý z 5.D.

Všichni kluci, kteří budou reprezentovat školu, absolvovali v prvních a druhých třídách sportovní přípravku Basketbalového centra mládeže na ZŠ Heyrovského, pod vedením trenéra Kryštofa Skuly. Přípravka pro chlapce z 1. a 2. tříd probíhá i letos a to v úterky 14:00 – 15:00 ve školní tělocvičně.