Pohár rektora 2018 v Olomouci

O víkendu 31. 8 – 2. 9. 2018 se na hale UP uskutečnil 1. ročník Poháru rektora pro kategorii U13. Do Olomouce se sjelo včetně dvou domácích celků 12 družstev, které zápolili na sportovních kolbištích poslední víkend před vstupem do školního roku. A jak jsme v konkurenci týmů z celé republiky obstáli?

Čtvrtek – den 0.
Den před turnajem. Chystáme slávu. S velkou pomocí rodičů se plní igelitky s cenami. Do bufetu lednička, chlazené nealko, grill, párkovač, kávovar i štěně s kelímky. Dolazujeme poslední detaily. Po měsících chystání a příprav to v pátek vypukne. Skoro nejde dospat!

 Pátek – den 1.  
Ráno na hale. Vylepit bannery, turnajové pavouky. Vyzkoušet grill v bufetu, časomíru, připravit vše k úspěšnému rozletu. V jednu začínáme!
Prvním soupeřem na turnaji pro celek BCM Olomouc „A“ bude SAM BŠM Brno. Patnáct borců v modrobílých dresech nažhaveno na opening turnaje. Očekáván litý boj.
Začátek zápasu? Ospalý. Neběháme rychle dopředu. I přes výškovou převahu netlačíme soupeře na doskoku. Obrana je poměrně slušná. Druhá čtvrtina? Bojovnost velká, ale šoupáky končí většinou poskakujíc na obroučce. V poločase i přes mírné vedení zůstáváme na dostřel. Druhý poločas? Tlak v obraně se zvyšuje. Daří se nám skórovat z protiútoku. Hrát 1 na 1. Začínáme se rozjíždět. Trápí nás obranný doskok. Jsme vyšší. Neodstavíme soupeře, chybí boxout. Máváme na střelu, ale brát na záda? Leda batoh večer z haly. Zbytečná nervozita nám svazuje kolena v zakončení. I přesto solidní obranou dotahujeme první match turnaje do vítězného konce.
BCM Olomouc – SAM BŠM Brno 48:33.

Pauza mezi utkáními vyplněná nabitým zápasovým programem a procházkou na čerstvém vzduchu. Ve skupině B sbírá cenné zkušenosti naše béčko. V cčku a déčku zase sbírají první skalpy výběry NH Ostrava. Po slavnostním zahájení v podání ředitele turnaje Š. Válka a předsedy SK UP BCM P. Reicha, do turnaje vstupují Grizzlies z Plzně. Připisuje první výhru navzdory bojovnému výkonu medvědů z Kroměříže.

Před soumrakem, v už poměrně zaplněné UP hale, jdeme na řadu opět my. Čeká nás Sokol Pražský. Družstvo, které jsme viděli hrát na NF v Příboře a Novém Jičíně, kde skončili o stupínek výše, než my. Jak se s tím popereme? První poločas fantasticky. „My bráníme, tréňo?“ Ale jak bráníme. Daří se nám nabírat včas hráče s míčem. Stíháme protiútoky vyběhaných sokolíků. Na doskoku netápeme. Volné míče na zemi? Naši kluci brousí palubovku a nenechají soupeři jediný míč zadarmo. V útoku i přes trápení v blízkosti koše, něco spadne. Podobně je na tom i soupeř. Atmosféra plná bubnu, slušného povzbuzování s parádní kulisou. Zábava na páteční večer? K nezaplacení! V poločase držíme vyrovnané skóre +-2 body. Hrajeme opravdu dobře. Druhá půlka hry se nese ve znamení vybitých baterii. Dochází nám. První půlka na limitu s ryzím nasazením, si vybírá svou daň. Po prostřídání, bohužel nejsme schopni držet nastolené tempo z prvního poločasu. Sokolí letka přitvrdí v obraně a na rozdíl od nás zefektivní zakončení. Pomalu ztrácíme zápas a i přes znovuzrození ve čtvrté kvartě, skóre na straně Pražanů pořád stoupá. Bojovný výkon, dle mého nejlepší poločas na turnaji. Krásné utkání, zasloužené vítězství Sokola Pražského.
BCM Olomouc – Sokol Pražský 31:51

Vedle se ještě dohraje skupina C, kdy „uplně jiná“ Žilina než v prvním utkání, potrápí favority z Ostravy. V koncovce však ztrácí a prohrává po dobrém výkonu -6. Světla na hale se zhasínají, dojídají se večeře, zasloužené posezení rodičů se rozbíhá.


Sobota – den 2.
Od rána je na hale rušno. Nový den otvírá na hlavní ploše Ostravské béčko proti Plzni. Medvědi vzdorují Plamenům a vyhrávají skupinu D. Na malé ploše si vede dobře olomoucké béčko proti BK Brandýs, ale na vítězství to tentokrát nestačí.
První sobotní špíl nás nečeká nic jednoduchého. Vítězové národních finále všech minibasketbalových kategorií. Sic v okleštěné sestavě, půlené mezi dva celky, ale stejně tak pro nás svátek a kvalitní zápas. Začátek nechytneme úplně zle. V obraně si vedeme nad očekávání, nicméně v útoku drhneme. Převážení míče přes polovinu přes dobrou obranu Flamesů se stává „mission impossible“. Tlak, který vyvíjí hosté, nám ukrajuje čas na zakončení. A 24ka tiká a houká. V poločase, ač skóre ukazuje -16, se poměrně držíme. Bojovnost a nasazení se klukům z Olomouce nedá upřít. Kvalita a herní vyzrálost zas pak borcům z Ostravy. V druhém poločase je to opět o něco horší. „Ohnivá“ mašina nás začíná válcovat. V obraně jsme slabší. Zmixované družstvo NH si připisuje čtvrtfinálovou výhru a postupuje výše. Nás čekají boje o 5. – 8. místo.
BCM Olomouc – NH Ostrava „A“ 19:61

V dalších čtvrtfinále vítězí Sokol Pražský nad Kolínem, Ostravské „Bčko“ s Vysočinou a Plzeňští Grizzlies nad Brandejsem. Rozbíhají se skupiny o 9. – 12. místo kde válčí olomoucké „B“, Kroměříž, Žilina a BŠM Brno. V pauze mezi utkáními míříme na společný týmový oběd. Pstruzi, řízky i kaťáky. To se bude lehce běhat. Trenéři jdou do guláše a malinovky. Najezení se vracíme na halu. Bufet šlape na plné obrátky, utkání míjí utkání. Večerní souboj s Brandýsem. Prý odveta za dva roky starou porážku v Brandýse říkají kluci. Další utkání s dobrým celkem, který jen tak hned nepotkáme. A malinko srovnání jestli jsme se někam posunuli.

Výšková převaha před úvodním rozskokem, jde znát. Povedený start. Soupeře přehráváme na doskoku. Obrana slušná a i když s mírnými turbulencemi, ovládáme utkání. Při točení sestavou necháváme soupeře hrát s míčem. Zejména pak v druhém poločase nás brandýští bojovným výkonem přehrávají. Zase přístup „jó to máme vyhraný“… Není to pro nás dobře. Zápas se hraje od první minuty do závěrečného hvizdu. Na lehárko je čas až večer u televize. Do utkání to nepatří. Občas nás to strhne i do individuálních představení. Honba aby si dal každý koš, je téma dne… Se skřípěním zubů vítězíme a postupujeme tak do závěrečného boje o 5. místo.
BCM Olomouc – BK Brandýs nad Labem 75:43.

 

Semifinálová klání se dohrávají. Na ostravské celky zbývá souboj o třetí místo. Do finále postupují Sokolíci z Prahy a Plzeňáci. Kolín ve vyrovnané koncovce podléhá Vysočině trojkou pár vteřin před koncem. Čeká nás tedy Jihlava. Po posledním utkání na palubovku nastupují muži SK UP proti Karviné. V přátelském utkání vítězí domácí. Trenérské pohoštění se rozbíhá. Stůl se plní kýty, řízky, sýry i pivem (samozřejmě nealkoholickým). Pobavení se s kolegy trenéry o basketu, zjišťování co příště jinak, k trenérským večerům patří. Světla se zhasínají, hala se zamyká.

Neděle – den 3.

Od rána se bojuje o umístění. Kolín poráží Brandejs. Žilina vyhrává skupinu útěchy. Brno se loučí vítězstvím. O třetí flek zápolí NH „A“ vs. NH „B“. Šťastnější jsou nakonec borci z béčka. My nastupujeme k závěrečnému boji o 5. místo paralelně s finále na hlavní ploše.

Čeká nás Vysočina. Soupeř, nám známý ze základních skupin NF z Nového Jičína. Jdeme na to! Potvrzujeme náš trend na turnaji. Býti družstvem prvních poločasů. Do přestávky hrajeme vyrovnanou partii. Obrana nešlape jako v utkáních předešlých, nicméně nahrazujeme to poměrně solidním útokem. Po přestávce nás přehrávají dva šikovní čahouni v černožlutých dresech jihlavských. Jihlavanku! Tu bychom potřebovali na nabití energie. Nestíháme pokrýt přihrávky do brejků. Nereagujeme dobře na přečíslení. Vysočina zaslouženě vítězí o 20. I přesto to nebylo zlé. Náznaky byly. Škoda jen že nedokážeme určité věci propasírovat do naší hry.

 Turnaj tak končíme na celkovém 6. místě. Ve vedlejším finále vítězí Plzeň a na Sokol tak zbývají stříbrné medaile. Týme. Díky! Z našeho pohledu hodnotím turnaj jako supr! Né až tak z hlediska výkonů, které mohli být i lepší, ale z celkového nastavení družstva, které se ve všech utkání vyhecovalo k dobrým výkonům. Potkali jsme soupeře, které normálně nepotkáme. Popasovali jsme se s lepší výkonnostní skupinou a pomyslná sopka vyplivla na povrch nedostatky, které nás trápí. Máme prostor kam se zlepšovat, proto jednoduše, pusťme se do práce!

Obrovský. Ale opravdu obrovský dík patří všem rodičům, kteří se podíleli na obsluze v bufetu, pečení případně jiným způsobem přispěli svým těstem do díže 🙂 Velký dík, patří i rozhodčím, kteří nastavili dobrý trend pískání. Nepískali každé pohlazení po líčku, nechali hru plynout a děcka hrát. Takový minibasket mě baví. Zároveň nesmím opomenout všechny trenéry a rodiče celků, které jsme mohli na turnaji uvítat. Věříme, že se vám u nás líbilo a že příští rok se shledáme opět znovu v Olomouci. A v neposlední řadě patří dík i všem trenérům BCM, kteří na turnaji fungovali a zajišťovali jeho hladký průběh. Od počáteční organizace, chystání, vyřizování, zapisování až po závěrečný úklid (důležité je, že máme hlavně roztřízeno ;))….

A kde jsou body borců z utkání? O tom to není kluci 🙂 Děláme týmový sport a jestli dáš 2 nebo 15, je jedno pokud celé družstvo pracuje/nepracuje jak má. Sami jsme se mohli přesvědčit, že klíčem k vítězství je obrana. Společně jsme jako jeden tým propluli turnajem až do závěrečného konce, společně vydřeli 6. místa, společně zažili spoustu basketbalových zážitků a vzpomínek a společně půjdeme po naší basketbalové cestě dál. Trénovat, makat a hlavně…BAVIT SE BASKETBALEM!

Pořadí turnaje:
1. BA Grizzlies Plzeň
2. Sokol Pražský
3. NH Flames Ostrava „B“
4. NH Flames Ostrava „A“
5. BC Vysočina
6. BCM Olomouc „A“
7. BC Kolín
8. BK Brandýs nad Labem
9. Victoria Žilina
10. SAM BŠM Brno
11. TJ Slavia Kroměříž
12. BCM Olomouc „B“

MVP: Pavel Poláček (BA Grizzlies Plzeň)
ALL STARS: Lukáš Dejmek (BC Vysočina), Jacob Grinewald (Sokol Pražský), Ondřej Jílek (BA Grizzlies Plzeň), Petr Chadima (NH Ostrava), Pavel Kaštil (BCM Olomouc)