Silvestrovská HOKEJKA na SHUP v Olomouci

Turnaj minibasketbalu chlapců roč. 2008

Na palubovce téměř 60 hráčů, v hledišti prakticky stejný počet doprovodu, takže spolu s trenéry a zabezpečovacím poolem se sešlo dva dny před Silvestrem ke 150 nadšenců a příznivců malého basketbalu z Ostravy, Frýdku-Místku a dvou družstev domácího Basketbalového centra mládeže SKUP.

Na začátku se všechna jména přítomných hráčů vložila do losovacích košů, promíchala a jimi se postupně tvořily čtyři týmy. Ty se utkaly v klasickém formátu každý s každým s vloženými soutěžemi ve střelbě a na ovládání míče i jednou soutěží pro rodiče.

Kdo vyhrál? No přece sport a vzájemný respekt, aniž bychom ponižovali sportovní stránku střetnutí. Jedno utkání končilo prodloužením, další dvě šla do koncovky a ve zbylých se příkladně bojovalo o každou píď půdy, tedy palubovky. Asi nejzajímavější bylo sledovat, spíše poslouchat zvláštní klid na tribunách bez pokřikování a „rad-nad-zlato“. Fanoušci, rodiče a další doprovod si jednak napřed museli najít svého syna v jiném seskupení a dresu, než byli zvyklí, a jednak jim nezbylo, než podporovat a fandit celému družstvu, tedy i všem „cizincům“, ze kterých se týmy losováním poskládaly. To nakonec bylo účelem, nechat kluky hrát v jiných podmínkách a přimět je, aby si vyhověli navzájem, přičemž jediným dorozumívacím jazykem byl basketbal a jeho nářečí. Stejně tak trenéři museli řídit jim neznámá tělesa, která se jim poprvé dostala do rukou a posílat na hřiště poctivě pravidelně každého hráče.

Zkusili jsme a poslechneme si s časem názory, zda tento typ turnaje může mít své místo v kalendáři jednotlivých družstev. Bylo to příjemné setkání lidí, kteří se točí kolem dětí a jejich pohybových aktivit. Možná ještě příjemnější pro „fajnšmekry“ bylo se dívat na drobotinu, z nichž nemálo během 10 let uvidíme ve velkých dospělých soutěžích. Tak hodně štěstí…na shledanou na nějakém turnaji zase u vás…dobrý celý nový rok 2018!

Ondřej Zatloukal a Štěpán Válek, organizátoři turnaje

+ poděkování trenérům N. Kleinové, M. Dvořákovi a asistenčnímu týmu, I. Geschwinderové, T. Vaniakové, J. Pluhařové a Z. Plaché a dvojici rozhodčích P. Dohnalovi a K. Navrátilovi.