O5 remíza, zákonitosti MU a 6 přípravek je víc než jedna na vršku

 G2, Basketbal Olomouc : SK UP-BCM Olomouc       36 : 37 (8:8, 15:4, 7:6, 6:19)

Že naši kluci uhráli v odvetě na Čajkárně remízu, píši záměrně, jelikož +/- 5 bodů na konci u těchto dětí je fakticky plichta, tak jako 10 bodů pro, či proti dvě minuty do konce v basketbale zdaleka ještě neznačí jasné vítězství. Co naopak bylo nesmírně zajímavé a nevídá se často, jak se naši borci v modu nízkého skóre a pravidelného točení po 2 minutách dokázali ohromně zvednout a zvrátit prakticky prohraný zápas ve svůj prospěch. Minus 12 ve 2.min poslední čtvrtiny, přesně 20:32, a přesto návrat do zápasu. KLOBOUK DOLŮ!

Většinou přírodní zákony vnímáme. Voda při 0°C začne mrznout, i kdybychom nechtěli. Stejně tak motorické učení (MU) má své zákonitosti, vyzkoumané a ověřené. Zde je pak skryto tajemství, proč parta mladších vyjukanců, která zatím netrénuje basket a hraje všechno možné, opět dokázala hrát vyrovnaně se starším a vyšším souborem dětí. Jakmile si poskládáte jednoduchou rovnici MU = komplexní výslednice motorických dovedností a motorického chování, pak jsou věci poměrně jasné. Přidá-li se k tomu zákon velkých čísel, který je v našem případě postaven na dlouhodobé práci se 130-150 dětí v každém roce s kvalifikovanými trenéry, pravděpodobnost úspěchu jde zase nahoru. Proto Stupkárna, Demlovka, Heyrák a další naše přípravky nemohly výrazněji prohrát nad jednou Čajkárnou. Navrch k tomu špetka hrdé historie a kontinuity práce pro BCM Olomouc, vzniklé ze sportovního střediska Dukla Olomouc, nepřetržitě fungujícího od sezóny 1993/94 postupně přetransformovaného pod křídla univerzitního klubu.

Tak už jen pro kolegy trenéry – nebojte se mít názor a stát si za ním. Jsou za vámi tisíce hodin odvedené práce se stovkami dětí v jednotlivých ročnících. Nejsou 50.léta, aby se chodilo za názor do uranových dolů, či 70. roky s obavou, že člověka nepustí na zvolenou školu, nebo dělat své zaměstnání. Máme demokracii a svobodu, která nenutí poklonkovat autoritám, které autoritami nejsou, zvláště když svůj názor máte opřený o ověřený funkční systém a také čisté svědomí. Čisté svědomí, že jste součástí klubu, kde koruna na mládež přijatá je koruna do mládeže investovaná, kde veškeré granty a dotace jdou zpátky do trenérů, pronájmů a zlepšování podmínek pro trénink a do akcí, které pro děti děláme.